B-VITAMIN
B-vitamin är en grupp vattenlösliga ämnen, man trodde tidigare att b-vitamin bestod av ett enda ämne, men de visade sig bestå av åtta olika ämnen.
B-vitaminer hjälper kroppen att omvandla mat till glukos, som kroppen kan använda som energi. metabolismen av fett och protein underlättas också av B-vitaminer, säkerställer nervsystemets funktion. de olika b-vitaminerna spelar var och för en viktig roll i bland annat cellernas ämnesomsättning
B-vitaminer finns främst i oprocessade livsmedel. till exempel vitt socker och vitt mjöl tenderar att ha lägre B-vitamin än deras obehandlade motsvarigheter. Av denna anledning tillsätter man B-vitaminer som tiamin, riboflavin, niacin och folsyra efter livsmedlets bearbetning och kallar det därefter berikat.
B-vitaminer är särskilt koncentrerad till kött såsom kalkon, tonfisk och lever. Bra källor till B-vitamin är baljväxter, fullkornsprodukter, potatis, bananer, chilipeppar, öljäst och melass.