Vitamin K2
K-Vitamin är ett fettlösligt vitamin som dess Danska upptäckare Henrik Dam döpte efter dess förmåga att få blodet att koagulera därav bokstaven K.
Före andra värdskriget gjordes upptäckten att det rör sig om två olika ämnen som gjorde att vitaminet delades in i två olika naturliga former K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon) Hos dessa vitaminer har man upptäckt en rad olika hälsobringande egenskaper, trots att dessa vitaminer är fettlösliga så omsätts de snabbt i kroppen och därför behöver vi "fylla på" ofta.
Vitamin K1 eller fyllokinon, finns naturligt i främst i gröna bladgrönsaker, K1 går direkt till levern och hjälper till att upprätthålla blodets koagulering.
Vitamin K2, även kallad menakinon, tillverkas av bakterier som kantar mag-tarmkanalen, K2 går direkt till blodkärlens väggar, ben och andra vävnader.
K-Vitamin tål värme och förstörs inte vid matlagning men bryts ner av UV-ljus.
En viss del av k1 vitaminet vi får i oss via vår föda omvandlas till k2
Bara Ca 5-10% av vitamin K1 tas upp i blodet tillsammans med fett från den mat vi äter. K1 vitaminet omvandlas därefter till k2 mestadels i vår lever. en viss mängd K2 kan också bildas av bakterier i våra tarmar.
Naturliga källor till Vitamin K2 (Menakinon)
Både Menakinon4 och Menakinon7 bidrar båda till att förebygga och behandla benskörhet, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, stroke och artrit. Våra kroppar kan syntetisera MK4 från vitamin K1 . Ägg, mjölk, grädde, inälvsmat och kyckling innehåller MK 4. gåslever har ett mycket högt innehåll, ost innehåller oftast MK8 och MK9.
MK7 är betydligt effektivare och bryts ner långsammare än mk4 men våra kroppar kan inte producera det själv och det finns inte många livsmedel som innehåller betydande mängder, vad man vet är MK7 dels tillgängligt från vissa ostar och speciella alger men inte i några stora mängder, den andra källan till MK7 är fermenterade livsmedel där Natto är överlägsen vinnare, (se tabellen nedan.)
Varför är k2 vitamin viktigt.
Vitamin k2 ser till att kalcium hamnar där det ska i kroppen och bidrar till att bibehålla en normal och frisk benstomme vitamin k2 samarbetar med d vitamin
Menakinoner i vissa livsmedel (μg/100 g) (μg = Mikrogram)
LIVSMEDEL | MK4 | MK5 | MK6 | MK7 | MK8 | MK9 | SUMMA |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bovetemjöl | <0,1 | 0,4 | - | - | - | - | 0,4 |
Sesamfrön, vita | 0,3 | - | - | - | - | - | 0,3 |
Sesamfrön, svarta | 0,4 | - | - | - | - | - | 0,4 |
Itohiki-natto (sojabönsprodukt) | 1,3 | 7,9 | 33 | 864 | 9,6 | - | 916 |
Miso, torkad (sojabönsprodukt) | 0,8 | 0,8 | 0,3 | 2,0 | 0,6 | - | 4,5 |
Sojabönor, rostade | - | 1,9 | 0,3 | - | - | - | 2,2 |
Green laver ( Enteromorpha sp.) alg | - | - | 5,7 | 3,8 | - | - | 9,5 |
Konbu, kelp (alg) | - | - | 0,9 | - | - | - | 0,9 |
Mjölk | 0,9 | - | - | - | - | - | 0,9 |
Youghurt | 0,4 | - | - | - | - | - | 0,4 |
Ost | 2,3 | <0,1 | 0,2 | 0,6 | 2,4 | 7,4 | 12,9 |
Smör | 11,4 | - | - | - | - | - | 11,4 |
Nötkött | 3,4 | - | <0,1 | <0,1 | - | - | 3,5 |
Griskött | 0,9 | - | <0,1 | <0,1 | - | - | 1,0 |
Hästkött | 0,2 | <0,1 | <0,1 | 0,2 | - | - | 0,5 |
Kyckling | 9,0 | - | - | - | - | - | 9,0 |
Äggula | 27,3 | - | 0,3 | - | - | - | 27,6 |
Äggvita | 0,9 | - | - | - | - | - | 0,9 |
Lax (Stilla havs) | 1,5 | - | - | <0,1 | - | - | 1,5 |
Makrill | <0,1 | - | - | <0,1 | - | - | 0,1 |
Sardiner | - | - | <0,1 | - | - | - | <0,1 |
Tonfisk | <0,1 | - | - | - | - | - | <0,1 |
Havsöra (Abalone) | <0,1 | - | 0,4 | 0,6 | 0,1 | <0,1 | 1,2 |
Ostron | - | - | 0,7 | - | - | - | 0,7 |
Bläckfisk (Squid) | 0,1 | - | - | - | - | - | 0,1 |
Räkor (Prawn) | <0,1 | - | <0,1 | <0,1 | <0,1 | - | <0,1 |
Bläckfisk | <0,1 | - | - | - | - | - | <0,1 |
Källor: Sakano et al. 1988; Hirauchi et al. 1989 Livsmedelsverket |
Ytterligare en tabell som visar olika livsmedels MK4- innehåll ( källa www.westonaprice.org )
Livsmedel | Vitamin K2 (μg/100 g) | μg MK4/100 g |
---|---|---|
Natto | 1103,4 | 0% MK4 |
Gåsleverpastej | 369.0 | 100% MK4 |
Hårda ostar | 76,3 | 6% MK4 |
Mjuka ostar | 56,5 | 6,5% MK4 |
Äggula (Nederländerna) | 32,1 | 98% MK4 |
Gåslår | 31,0 | 100% MK4 |
kvarg | 24,8 | 1,6% MK4 |
Äggula (USA) | 15,5 | 100% MK4 |
Smör | 15,0 | 100% MK4 |
Kycklinglever | 14,1 | 100% MK4 |
Salami | 9,0 | 100% MK4 |
Kyckling bröst | 8,9 | 100% MK4 |
Kyckling lår | 8,5 | 100% MK4 |
Köttfärs (medelfet) | 8,1 | 100% MK4 |
Bacon | 5,6 | 100% MK4 |
Kalv lever | 5,0 | 100% MK4 |
Surkål | 4,8 | 8% MK4 |
Helmjölk (fetthalt 3,5%) | 1,0 | 100% MK4 |
Mjölk (fetthalt 2,0%) | 0,5 | 100% MK4 |
Lax | 0,5 | 100% MK4 |
Makrill | 0,4 | 100% MK4 |
Äggvita | 0,4 | 100% MK4 |
Vitamin K2 innehåll kan variera i olika typer av ostar, Brie och Gouda har särskilt högt innehåll av K2 (Ca 260 mikrogram/100g), om du vill ta extra tillskott av k2-vitamin skall du leta efter MK7 som framställs från naturliga källor (ofta natto), MK4-Kosttillskott däremot är oftast framställt på syntetisk väg, dessutom stannar MK7 längre i kroppen.
NATTO ( 納豆 ) världens bästa källa till vitamin K2
I Japan är det mycket populärt att äta natto som består av fermenterade sojabönor, natto serveras vanligtvis till frukost, blandas med shoyu ( naturlig soja), wasabi-senap, ris. purjolök eller salladslök.
Natto tillverkas genom att man jäser kokta sojabönor med hjälp av en bakteriekultur (bacillus subtilis natto.) bönorna fermenterar (jäser) i 40°C i upp till 24 timmar, därefter kyls natton av och förvaras i kylskåp i upp till en vecka. Bönorna är då täckta med en trögflytande slemmig substans som bildar långa trådar när man lyfter bönorna från tallriken för att äta dem, ju längre trådarna är desto bättre anses kvalitet på natton vara, Över hela världen finns det nu ett växande intresse för natto eftersom det anses som ett av det hälsosammaste livsmedlen som finns. Det anses av många att traditionen att äta natto är en bidragande orsak till den långa livslängden i Japan
Ursprunget till denna ovanliga rätt är något oklar, men enligt en legend upptäcktes den av en slump i nordöstra Japan av Minamoto no Yoshiie 源 義家 (också känd som Hachimantaro) som var samuraj i Minamoto-klanen under Heian-perioden. Han var också Chinjufu shogun, (Befälhavare för Norra Försvaret) under dennes stridskampanjer mellan år 1086-1088 blev minamotos trupper attackerade medan de höll på att koka sojabönor, i all hast plockade de ihop alla sina saker och flydde. Några dagar senare upptäckter de att också de varma sojabönorna hade packats i en rishalmsäck på hästryggen, med de hade ändrat konsistens och hade en speciell doft, eftersom soldaterna var mycket hungriga så beslöt de sig att ändå äta upp bönorna och till sin stora förvåning så tyckte de om sojabönorna. de hade fermenterats och förvandlats till natto, värmen från hästryggen hade också hjälpt sojabönorna att jäsa.
Natto innehåller ett speciellt enzym: Nattokinase, som har förmågan att lösa upp blodproppar I kliniska studier har man visat att detta ämne sänker högt blodtrock och är bra för hjärt och kärlhälsa.
Det som är ovanligt med Natto är att det är en ovanligt rik källa till Vitamin K2 (menakinon-7) som anses vara den mest effektiva formen av k2 vitamin,
Brist på K2 kan ge benskörhet och vaskulär förkalkning.
Vitamin K2 är nödvändigt för karboxylering av glutaminsyra i proteinet, brist på denna konvertering innebär att osteokalcin inte kan binda till benets hydroxiapatit, en process som underlättar mineraliseringen av benet, alltså ger långvarig brist på k-vitamin (speciellt K2) ökad risk för Osteoporos.
* Studier visar att brist på vitamin K2 kan bidra till vaskulär förkalkning genom att hämma matrix-Gla-protein (MGP).
Vitamin-K2 brist vanligt även hos friska personer
Brist på K2-Vitaminet kan vara vanligt även hos friska och hälsosamma personer visar en forskningsstudie från Nederländerna,
Studien publicerades i Food & Function Journal år 2014.
Forskargruppen analyserade 896 blodprover från 110 friska deltagare och dessa visade att både barn och vuxna hade höga nivåer av under-karboxylerat osteokalcin (UCOC, i benet) och matrix Gla protein (ucMGP, i blodkärlen), båda är biomarkörer för K-Vitamin, Vidare visade studien att vitamin K2 (som MK-7) tillskott förbättrar statusen för dessa biomarkörer. Detta är särskilt viktigt för utveckling skelett hos barn och för att förhindra osteoporos och arteriell förkalkning hos vuxna.
källor:
2.Food Funct. 2014 Feb;5(2):229-34. doi: 10.1039/c3fo60464k. Vitamin K status in healthy volunteers. Theuwissen E1, Magdeleyns EJ, Braam LA, Teunissen KJ, Knapen MH, Binnekamp IA, van Summeren MJ, Vermeer C.
Det finns inget sätt att testa om man har K2 brist. Men studera tabellerna ovan och se om du tycker att du regelbundet äter de livsmedel som ha högt innehåll av K2-vitamin för att bedömma om du har låga nivåer, följande sjukdomar anses vara kopplade till K2 - brist.
*Benskörhet
*Hjärtsjukdom
*Diabetes
Vitamin K2 och kalciumparadoxen
Kate Rhéaume-Bleue är en kanadensisk expert på naturmedicin och en redaktör till flera hälsorelaterade publikationer,hon har även skrivit boken " Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life" Hon belyser i sin bok att trots mängder av forskning har k2-vitaminet länge varit förbisett trots att det kan vara nyckeln till att kate komma tillrätta med många av de vanligaste sjukdomarna vi har idag såsom benskörhet, hjärt och kärlsjukdomar m.m.Vitamin K är faktiskt en grupp av fettlösliga vitaminer. K1 och K2, den som fått mest uppmärksamhet är K1 som finns i gröna bladgrönsaker och som du mycket lätt att få igenom din kost. Denna brist på distinktion har skapat en hel del förvirring, och det är en av anledningarna till vitamin K2 har förbisetts under så lång tid.
K1-vitamin, eller fyllokinon, finns naturligt i växter, särskilt i gröna grönsaker; K1 går direkt till levern och hjälper till att behålla blodets koaguleringsförmåga
K2-vitamin, även kallad menakinon, görs av bakterier som kantar mag-tarmkanalen; K2 går direkt till dina blodkärls väggar, ben och lagras i levern och andra vävnader under kort tid
K3-vitamin, eller menadion, är en syntetisk form, rekommenderas inte som tillskott ; Det är viktigt att notera att toxicitet har inträffat hos barn som injicerats med denna syntetiska vitamin K3.
K2-Vitaminet flyttar kalcium i kroppen från ställen där det inte skall vara (artärer och andra vävnader) detta vitamin spelar alltså en viktig roll genom att hålla ditt skelett starkt samt skydda dina artärer från att förkalkas.
Vitamin K2 kan delas i ytterligare två kategorier:
MK-4 (menakinon-4), har en kort molekylkedja, vitamin K2 finns i smör, äggulor, ost och animaliska livsmedel
MK-7 (menakinon-7), som har en längre molekylkedja finns i fermenterade livsmedel. Det finns en mängd av dessa långkedjiga former,
men den vanligaste är MK-7. Det är den du skall leta efter i kosttillskott, MK-4 produkter är oftast syntetiska. De är inte härrör från naturliga livsmedel som innehåller MK-4.
MK-7 - kommer från fermenteringsprocesser (mest i natto) stannar i kroppen längre och anses som mer effektiv.
Hur mycket vitamin K2 behöver du?
Den optimala dagliga mängden vitamin K2 vet man inte riktigt och är fortfarande under utredning, men det verkar troligt att 180-200 mikrogram vitamin K2 bör räcka för att aktivera kroppens K2-beroende proteiner för att transportera kalciumet dit det skall vara och ta bort den från de platser där det inte borde vara, kliniska försök visar att denna mängd dagligen skulle kunna vara tillräckligt
Kate Rhéaume-Bleue säger- " Att den genomsnittliga personen får i sig betydligt mindre än så är ganska säkert, den NordAmerikanska kosten ger ca 10% eller mindre, inte ens i närheten för att optimera benhälsa eller förbättra hjärthälsa.Hon uppskattar att cirka 80 procent av amerikanerna inte får tillräckligt med vitamin K2 i sin kost för att kunna aktivera sina K2 proteiner, detta kan liknas med den brist som förekommer av D-Vitamin, Brist på K2-Vitamin gör dig sårbar för ett antal kroniska sjukdomar, bland annat:
* Osteoporos
* Förkalkning, t.ex hälsporre och njursten.
* Hjärtsjukdomar
* Hjärtinfarkt och stroke
* Hjärnsjukdomar
* Cancer
Samspelet mellan vitamin K2, vitamin D och kalcium
Rheaume-Bleue säger: "En viktig uppgift för K2-vitaminet är att flytta kalcium i kroppen. Dess andra uppgift är att aktivera proteiner som styr celltillväxt. Det betyder K2 har en mycket viktig roll att spela vid skyddet mot cancer,"
"När vi har brist på K2, löper vi mycket större risk att få för benskörhet, hjärtsjukdomar och cancer. dessa är tre sjukdomar som tidigare var relativt sällsynta. Men eftersom vi under de senaste 100 åren har förändrat vår kost och vårt sätt att producera den.har detta lett till att dessa problem är vanliga."I en intervju med Dr.Mercola så säger Kate Rhéaume-Bleue följande:
-Vi har länge fått höra att det är bra att ta extra tillskott av kalcium och D-vitamin för att behålla god benhälsa samt för att förhindra osteoporos (benskörhet), men på senare tid har det kommit rapporter om att ett ökat kalciumintag kan orsaka ökad risk för hjärtinfarkt och stroke, detta har skapat en hel del förvirring om huruvida det finns risker med att ta extra tillskott av kalcium, men detta kan vara fel fråga att ställa eftersom vi aldrig till fullo kan få de positiva hälsoeffekter som D-vitamin och kalcium har potential att ge om vi inte samtidigt tar i beaktande att det är just K2-vitaminet som ser till att kalcium på rätt plats i kroppen (i ben och tänder).
Det är också så otroligt många människor som tar megadoser av D-vitamin. Dessa megadoser kan orsaka skada om man saknar vitamin K2 vilket behövs för att kalcium ska slussas dit det ska. Vi ser inte ofta D-vitaminförgiftning men när vi gör det är symptomen kalciuminlagring i mjuka vävnader. I själva verket är det brist på vitamin K2 som orsakar detta
När du tar extra tillskott av D-Vitamin så tillverkar kroppen mer k2-vitaminberoende proteiner, dessa proteiner har till uppgift att transportera kalcium till rätt ställe i din kropp, D-vitaminet skapar en hel del poteniella hälsofördelar, men dessa kan alltså bara realiseras om det finns tillräckligt med K2-vitamin för att aktivera dessa proteiner.
Man kan sammanfatta det med att ökat intag av D-vitamin ger ökad efterfrågan på K2-Vitamin, K2-Vitaminet arbetar tillsammans med D-vitamin för att stärka dina ben, tänder och för att skydda ditt hjärta.
VIKTIGT: Om du tar extra tillskott av D-vitamin, bör du också ta extra tillskott av K2-vitamin
Detta är faktiskt en mycket viktigt och mycket avgörande punkt. om du tar extra d-vitamin måste du antingen se till att få i dig rikligt med K2-vitamin via kosten eller ta K2-tillskott.
"Många människor hakar på trenden att ta D-Vitamin i megadoser, större och större doser d-vitamin , det kan absolut vara till skada om du saknar K2 för att slutföra jobbet för att få kalcium där det är tänkt att vara" varnar Kate Rhéaume-Bleue."Vi ser inte symptom på vitamin D toxicitet väldigt ofta. Men när vi gör det, är symtomen är förkalkning på fel ställen i kroppen . Det är symptom på vitamin D toxicitet. Och det är faktiskt brist på vitamin K2 som kan orsaka det ..."
"Om du tar stora doser d-vitamin rekommenderar jag dig att öka ditt intag av K2-vitamin (mer än 180-280 mikrogram/dag)"
Den goda nyheten är att vitamin K2 inte har någon toxicitet. Inga toxiska effekter har någonsin visats i den medicinska litteraturen.
"Anledningen till att K2 inte har potentiell toxisk effekt är att allt vitamin K2 gör är att aktivera K2 proteiner. Det kommer att aktivera alla K2 proteiner som hittas. Och om de är alla aktiverade och du tar extra K2, finns det inga proteiner att aktivera och det har det ingen annan effekt, det är därför vi inte ser en potential för toxicitet som vi gör med vitamin A eller D ", säger hon.
Vitamin K2 och vitamin D3 arbetar tillsammans för att öka det som kallas Matrix GLA protein (eller MGP), det protein som ansvarar för att skydda dina blodkärl från förkalkning, förebygga åderförkalkning.
Eftersom kroppen lagrar det mesta av D-vitamin från solskenet i en inaktiv form för att sedan omvandla den till en aktiv form, bör vi vara försiktiga med tillskott av vitamin D, eftersom de alla tillskott är i den aktiva formen D3 . Med andra ord, vi tar en "slutprodukt" som tillskott stället för en byggsten som gör att kroppen producerar så mycket av slutprodukten som det optimalt kräver.
Om man tar ett tillskott på 75-125 μg vitamin D3 per dag, bör man definitivt lägga til ett vitamin K2 komplement.
Om du behöver extra Kalcium, sikta på kalcium-rika livsmedel
För dem som har kalciumbrist, rekommenderar Rheaume-Bleue livsmedels källor som innehåller mycket kalcium, Detta beror på att många kalcium rika livsmedel också innehåller naturligt höga halter av, du gissade rätt, vitamin K2! Naturen är finurligt på att ge oss dessa två näringsämnen i kombination, så de fungerar optimalt. Bra källor till kalcium är mejeriprodukter, särskilt ost. Dessutom är magnesium mycket viktigare än kalcium om du ska överväga att kosttillskott . Magnesium kommer också att hjälpa till att
hålla kalcium i cellen för att göra sitt jobb mycket bättre. På många sätt är magnesium naturens version av de läkemedel som kallas Kalciumkanalblockerare (ibland kallade kalciumantagonister.Om du väljer att komplettera med kalcium, oavsett orsak, är det viktigt att upprätthålla en lämplig balans mellan ditt intag av kalcium och andra näringsämnen såsom:
* K2-Vitamin
* D-Vitamin
* Magnesium
Magnesium har betydelse
Magnesium är viktigt för att möjliggöra en ändamålsenlig funktion av kalcium. precis som med vitamin D och K2 - är magnesiumbrist
också vanligt, och när du lider brist på magnesium och tar kalcium kan du förvärra situationen. Vitamin K2 och magnesium kompletterar
varandra, eftersom magnesium bidrar till lägre blodtryck, vilket är en viktig del för att komma tillrätta med hjärtsjukdomar.
Om man funderar på magnesium som kosttillskott, så rekommenderar Kate Rhéaume-Bleue magnesiumcitrat eller magnesium-L-treonat, som har en överlägsen förmåga att tränga mitokondriemembranet.
Hur vet man om man har brist på K2-Vitamin?
Det finns inget sätt att testa för vitamin K2 brist. Men genom att bedöma din kost och livsstil kan du få en uppfattning om huruvida du kan ha låga nivåer av detta näringsämne, följande sjukdomar anses vara kopplade till K2 - brist.
*Benskörhet
*Hjärtsjukdom
*Diabetes
Sannolikheten för att du har K2 brist även om du inte har någon av dessa sjukdomar kan fortfarande vara hög om du inte regelbundet äter relativt stora mängder av följande livsmedel:
Ekologiska animaliska naturbetes produkter såsom smör och ägg.Vissa fermenterade livsmedel såsom natto, eller grönsaker jäst med hjälp av en startkultur av vitamin K2-producerande bakterier. Observera att de flesta jästa grönsaker inte har ett högt innehåll av K2. Gåsleverpastej, Vissa ostar som Brie och Gouda (dessa två har särskilt högt innehåll av K2 (Ca 260 mikrogram/100g)
Dr. Kate ND tog examen vid McMaster University med en heder BS (Bachelor of Science) i biologi och har fått sin yrkesutbildning vid kanadensiska College of Naturopathic många hälsofrågor. Medicine i Toronto, år 2002.
Vitamin K2 minskar risken för hjärtsjukdom
Rotterdamstudien år 2004 (1) var den första studie som klargjorde den positiva effekten av vitamin K2. Resultatet från studien visade att personer som intar 45 mcg k2-vitamin dagligen i snitt lever 7 år längre än personer som baraintar 12 mcg k2-vitamin per dag.
Denna populationsbaserade studie som pågick i 10 år visade att ett högt intag av vitamin k2 har starkt förebyggande effekt mot hjärt och kärlsjukdomar, studien följde 4807 initialt friska män och kvinnor i + 55 års åldern från av studien.Resultatet av studien visar att genom att äta mat som är rik på naturligt k-2 vitamin, minst 32 mikrogram per dag så ger detta 50% mindre risk att drabbas av arteriell förkalkning, 50% mindre risk för kardiovaskulär död och 25% minskning av total dödlighet.
Rotterdamstudien leddes av Cees Vermer som är professor i biokemi vid universitetet i Maastricht, han har forskat omk-vitamin i över 30 år och räknas som en av de främsta experterterna på k-vitamin
En holländsk forskargrupp ledd av Dr Yvonne T. van der Schouw publicerade år 2009 en artikel (2) som beskriver sambandet mellan vitamin K intag och hjärtinfarkt . De följde 16.057 kvinnor i åldern 49-70 år i genomsnitt 8,1 år, de samanställde och jämförde uppgifter om sin kost och förekomst av hjärtinfarkt.
De fann inget samband mellan K1 intag och hjärtinfarkt incidens. Vitamin K1 finns i gröna bladgrönsaker och andra vegetabilier. De fann däremot att varje 10 mikrogram ökad daglig intag av vitamin K2 är associerat med 9% lägre förekomst av hjärtinfarkt. Deltagarna konsumerade i genomsnitt 29 mikrogram K2 per dag, med ett intervall av 0,9 till 128 mikrogram. Det innebär att deltagarna med den högsta intaget hade en mycket minskad incidens i hjärtinfarkt i genomsnitt. Vitamin K2 kommer från animaliska livsmedel (särskilt inälvsmat och mejeri) samt fermenterade livsmedel såsom ost, surkål, miso och natto. K-vitamin är fettlösligt, så magra animaliska livsmedel innehåller mindre av det. Animaliska livsmedel innehåller MK-4-subtyp medan jäsningen producerar längre menakinoner, MK-5 till MK-14.
Det finns en hel del vetenskapliga belägg som talar för att vitamin K2 hämmar och eventuellt vänder arteriell förkalkning, som är kanske det bästa övergripande måttet när man skall bedömma risk för hjärtattack.
Det började med observationer av Dr Weston Price, som noterade ett omvänt förhållande mellan K2 MK-4 innehåll i smör och dödsfall i kranskärlssjukdom och lunginflammation i flera regioner i USA (Du kan hitta dessa grafer i Nutrition and Physical Degeneration)
De 25% av deltagarna som åt mest vitamin K2 (och hade lägst hjärtinfarkt risk) hade också den högsta intaget av mättat fett, kolesterol protein och kalcium. De var mycket mindre benägna att ha förhöjt kolesterol, och mindre benägna att bli diabetiker. sambandet sågs främst med vitamin K2 subtyper MK-7, MK-8 och MK-9. Forskarna sammanfattar sin studie med följande : "Ett högt intag av menakinoner, särskilt MK-7, MK-8 och MK-9, kan skydda mot hjärtsjukdomar. Det krävs dock mer forskning för att definiera optimala intag av vitamin K intag för förebyggande av hjärtsjukdom. "
källor:
1. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. Geleijnse JM1, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC.
2.Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10. doi: 10.1016/j.numecd.2008.10.004. Epub 2009 Jan 28. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Gast GC1, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT.
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10. doi: 10.1016/j.numecd.2008.10.004. Epub 2009 Jan 28. A high menaquinoneintake reduces the incidence of coronary heart disease. Gast GC1, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT.
Dr.Weston A Price. näringslärans Charles darvin
Dr Weston Andrew Valleau Price född i Cleveland 1870 död 1948, var en tandläkare som praktiserade westonpå 1920-40 talet.
Med tiden så blev han alltmer bekymrad över att tandhälsan blev allt sämre hos sina patienter, de yngre patienterna hade allt oftare sneda och deformerade tänder, Dr Price lade också märke till att det fanns ett samband mellan dålig tandhälsa och fysisk hälsa, dåliga tänder gick hand i hand med sjukdomar i kroppen och allmänt svag hälsa och mottaglighet för sjukdomar.Dr. Price hade vid ett flertal tillfällen hört berättelser om att det fanns isolerade folkstammar med friska tänder och strålande hälsa, detta väckte hans nyfikenhet, Dr Price misstänkte att orsaken kunde var den moderna civilisationens ohälsosamma diet.
I början av 1930-talet började han resa runt hela världen för att besöka olika folkslag på jakt efter ledtrådar till bättre hälsa och friskare tänder.
Under över 9 års tid reste Dr price tillsammans med sin fru Florence vid sin sida, deras resor gick med flygpan, ångbåt, kanot, med bil och till fots, de besökte isolerade byar i Schweiz, yttre och inre Hebriderna (de kalla och blåsiga öarna utanför Skottlands kust), indianer i norra, västra och centrala Canada , indianer i floridasamt och i västra Amerika, Sydamerikanska indianer, nomad folk i Mongoliet. Turkmenistan, ursprungsbefolkning i Jemen, stammar i östra och centrala Afrika , Polynesiska syderhavsbor, Eskimåer i Alaska, maorier i Nya Zeeland, totalt besökte Dr Weston 14 olika länder på 5 oliks kontinenter.
Efter att ha fått förtroende och godkännande från byns älste på de olika platserna han besökte genomförde han sina omfattade undersökningar på byarnas befolkning, eftersom han var tandläkare i grunden började han sina undersökningar med att undersöka tandhälsan, tänk dig hans förvåning när hittade i genomsnitt endast 1% karies hos alla de folkslag han besökte,dessutom var dessa människors tänder också helt raka och vita . inga deformiteter, höga och perfekt utvecklade tandvalv, samt även välformade ansiktsdrag som han beskriver det i sin bok. ("Nutrition and Physical Degeneration"). Dr Price fann också ytterligare något som han tyckte var mycket anmärkningsvärt, inte en enda av de människor han besökte utövade någon form av tandhygien! de hade aldrig använt en tandborste! När Price besökte isolerade byar i Schweiz så noterade han genast att barnens tänder var täckta av en grön hinna, (där levde befolkningen uteslutande på mjölk och produkter tillverkade av denna ) men under tändernas gröna hinna fanns inte ett enda hål.
Dr Price noterade också att förutom fina tänder och tandkött, så var de människor han undersökte också förvånansvärt välbyggda fysiskt trots att de ibland levde under mycket svåra förhållanden.
På alla ställen som besökte fann hann ett gemesamt mönster, de folkslag som åt sin ursprungsdiet som var opåverkad av den moderna civilationens industrialiserade föda hade pefekt hälsa och perfekta tänder, dessa människor behöll under hela sitt liv en stark hälsa och felfria tänder.dessa omfattande studier visade att traditionella kulturer uppvisade en hög immunitet mot många degenerativa sjukdomar så länge som de var isolerade från den moderna civilisationen och efterföljande moderna dieter Han dokumenterade också resultatet när dessa kulturer exponerades för västerländska dieter med vitt mjöl, socker och andra industriellt bearbetade livsmedel, de utvecklade skenande karies , deras barn växte med sneda tänder på grund av smala tandbågar, samt ett antal andra slående tidigare nämda hälsoproblem. Dr. Price slutsatser stöddes universiellt av läkare som hade kontakt med samma kulturer vid den tidpunkten.. Många av hans rön publicerades i ansedda vetenskapliga tidskrifter. boken "Nutrition and Physical Degeneration" är intressant läsning för alla som är intresserade av sambandet mellan kost och hälsa.
Dr. Price fann att de folkgrupper han besökte åt mycket olika typer av föda beroende på klimat, olika förutsättningar för att kunna odla osv, en del saker hade dessa isolerade kulturer dock gemensamt,
Inget av de folkslag som Dr. Price besökte levde på helt och hållet vegetarisk kost.
Alla de folkgrupper som Price besökte åt någon typ av fermenterad föda
Den föda som dessa människor åt var naturlig och obearbetad. den innehöll inte konserveringsmedel, tillsatser eller färgämnen. den innehöll inte tillsatt socker (även om honung och lönnsirap åts med måtta när det fanns tillgängligt )
Deras mat innehöll inte vitt mjöl.
Deras mjölk var inte pastöriserad, homogeniserad, eller hade låg fetthalt. de vegetabiliska livsmedel som konsumeras odlades på jord som var fritt från bekämpningsmedel djuren som de de åt fick inte tillväxthormoner eller antibiotika. Kort sagt, dessa människor åt alltid ekologiskt.
När Dr. Price analyserade näringsinnehåll jämfört med den moderniserade västerländska dieten så kom han fram till att dessa folkslags "urkost" var mycket mer näringsrik med fyra gånger mer vattenlösliga vitaminer och mineraler samt tio gånger mer fettlösliga vitaminer från animalisk föda.
Aktivator X
Dr. Price hade som målsättning att kunna peka ut speciella näringsämnen som skiljde denna urkost från den moderniserade västerländska kosten Det fanns tre vitaminer som han hittade rikligt av i kosten hos friska icke-industrialiserade människor: A, D, och ett okänt ämne som han kallade "aktivator X". Han fann att denna aktivator-X var avgörande viktig för mineralmetabolism (tand och benbildning och för att behålla starka ben och friska tänder) samt för skyddar hjärtat och hjärnans funktioner. Han lyckades inte fullt ut identifiera dess kemiska struktur och detta ämne förblev oidentifierat. Han fann aktivator X mest rikligt i smörfett, i organ och fett från djur som äter snabbt växande grönt gräs, i insekter, i skaldjur och i fiskrom.Vidare visade Dr Price i sina försök att aktivator X samverkar med vitaminerna A och D vilket dagens moderna forskning kan
bekräfta.
Enligt Dr. Price var frånvaron av aktivator X i den moderna industrialiserade kosten orsaken till ökningen av karies och degenerativa sjukdomar
Aktivator X visar sig vara vitamin K2
Ca. 60 år efter att Dr Price publicerade sin avhandling om aktivator x, så visar det sig att aktivator-X visar sig vara vitamin K-2 Mycket tack vare en lång och utförlilg artikel skriven av Chris Masterjohn år 2007 där han belyser hur de egenskaper Dr.Price tillskriver Aktivator X är exakt överstämmande med de egenskaper som man först 60 år senare kommit fram till att vitamin k2 har. övriga forskarvärden är också idag överens om att det var just vitamin k2 som Dr.Price hade funnit.
Ironiskt nog, så upptäckte Dr price den roll som vitamin K2 har i kalciummetabolismen i nervsystemet och det kardiovaskulära systemet mer än sextio år innnan forskarvärlden själv fått upp ögonen för detta.