RÖDBETA (Beta vulgaris)
De flesta känner till rödbetor om inte annat som inlagda till pytt i panna, det många inte vet är att denna rotfrukt är supernyttig och innehåller mängder med antioxidanter och näringsämnen, så om du äter rödbetor kan det ge dig följande positiva hälsoeffekter:
Sänkt blodtryck
Ökad uthållighet¨
Förbättrad leverfunktion
Förbättrade kolestrolvärden
Rödbetan tillhör familjen amarantväxter, dagens rödbetor som odlas kommersiellt har sitt ursprung från strandbetan, en havskustväxt från medelhavets och atlantkusterna vid nordafrika och europa, de gamla romarna använde rödbetan som afrodisiakum och det kan ligga något i det eftersom rödbetan bland annat främjar hälsosam blodcirkulation och minskar syreförbrukning
Rödbetans mörkröda färg kommer från från ämnet betanin som är en fytokemikalie , fungerar som växtens naturliga skydd mot insekter, svamp och virusangrepp, betanin används också som färgämne inom livsmedelsindustrin, går då under namnet e162 eller rödbetsrött. förutom att vara ett starkt färgämne så har betanin också hälsobringande egenskaper, till exempel så stimulerar betanin kroppens förmågan att göra sig av med gifter, studier visar också att betanin har anti-cancer egenskaper
Rödbetor är inflammationshämmande och en bra källa till folat som är viktig för bildning av röda blodkroppar, normal celldelning, för att fostret skall utvecklas normalt under en graviditet. låga halter av folat i kroppen under en graviditet ökar risken att barnet får ryggmärgsbrock. Rödbetor även rikt på magnesium, fosfor, vitamin A, B-vitaminer och C-vitamin.
Rödbetor förbättrar kroppens PH-balans
Om du äter mycket socker och snabba kolhydrater kan det leda till att du lättare får infektioner eftersom kroppen har ett för lågt ph värde, rödbetor kan hjälpa till att balansera upp ph-värdet och skapa en mer basisk miljö i din kropp, då minskar också sötsuget och inflammationer uppstår inte lika lätt. Läs mer om kroppens PH-balans
Rödbetor sänker blodtrycket
Att dricka ett glas rödbetsjuce dagligen sänker blodtrycket signifikant hos personer med högt blodtryck enligt forskare vid Queen Mary University of London.
Patienter med högt blodtryck som drack ett dagligt 250 ml glas rödbetsjuice fick en genomsnittlig minskning av blodtrycket på cirka 8/4 mmHg (vilket för många patienter tog tillbaka sina blodtrycksnivåer till det normala intervallet). Detta beror på att rödbetor - och andra gröna grönsaker som sallad och kål - innehåller höga halter av"oorganiskt nitrat".
Den potentiella betydelsen av dessa fynd är väsentligt, eftersom storskaliga observationsstudier tyder på att varje 2 mmHg ökning av blodtrycket ökar sannolikheten för dödsfall från hjärtsjukdom med 7 procent och stroke med 10 procent.
Detta är det första beviset på en långvarig blodtrycksminskning med kost nitrattillskott i en relevant patientgrupp. Den genomsnittliga minskningen av blodtrycket genom ett enda antihypertensivt läkemedel är 9/5 mmHg. Därför föreslår dessa resultat en roll för dietitrat som en effektiv, enkel och prisvärd behandling vid hantering av blodtryck med liknande resultat som läkemedelsbehandling.
Professor Amrita Ahluwalia , Lead Author, Queen Mary University of London, säger: "Sjukdomar i hjärtat och blodkärl - som kan orsaka hjärtattacker och stroke - är fortfarande den största dödsorsaken världen över. Men i motsats till några andra allvarliga sjukdomar är vi lyckliga genom att vi kan göra vissa livsstilsförändringar som dramatiskt förbättrar vårt hjärta och blodkärls hälsa. Denna forskning har visat att en daglig oorganisk nitratdos kan vara lika effektiv som medicinsk intervention för att minska blodtrycket och det bästa är att vi kan få den från rödbetor och andra gröna grönsaker. "
Den dubbelblinda fas två kliniska studien, publicerad i tidskriften Hypertension och finansierad av British Heart Foundation, genomfördes bland 64 patienter i åldern 18 - 85 år. Hälften av patienterna tog föreskrivna antihypertensiva droger men misslyckades med att nå sitt blodtryck, och den andra hälften hade identifierats som högt blodtryck men ännu inte på medicinering.
Patienterna fick slumpmässigt ett dagligt kosttillskott i fyra veckor - hälften fick dietnitratet (250 ml rödbetsjuice) och den andra hälften fick en placebo (250 ml nitratfri rödbetsjuice). Dessutom övervakades patienterna i två veckor både före och efter studien, vilket ledde till att hela studien pågick i åtta veckor.
Under studien upplevde patienter i interventionsgruppen också en förbättring på cirka 20 procent i blodkärlens utvidgningskapacitet och runt en 10% minskning av artärstyvhet. Dessa förändringar i blodkärlsfunktionen har vid andra studier visat sig vara förknippade med betydande minskningar av hjärtsjukdomar. Det fanns inga negativa biverkningar från det dagliga kostnitratet.
Under de två veckorna efter studieperioden återvände blodtrycksmätningarna bland patienter i interventionsgruppen till sina tidigare höga nivåer.
Det fanns inga förändringar i blodtryck, blodkärlsfunktion eller arteriell styvhet bland placebogruppen under studien.
Professor Amrita Ahluwalia avslutar: "Dessa resultat är spännande eftersom vi nu har testat effektiviteten av dietnitrat för att minska blodtrycket hos 64 patienter under en längre tid och fann att den fungerar. Dessutom är det så enkelt för patienter att arbeta detta i sin dagliga liv och se en positiv fördel. Nästa steg kommer förhoppningsvis att driva en stor fas III klinisk prövning så att vi kan avgöra om effekten av dietnitrat hålls långsiktigt och om detta bör rekommenderas i NHS-riktlinjer. "
"Det är enormt fördelaktigt för människor att kunna vidta åtgärder för att kontrollera blodtrycket genom icke-kliniska medel som att äta grönsaker. Vi vet att många människor inte gillar att ta mediciner
"För dem som vill arbeta med dietitrat i deras dagliga kostvanor, gäller det inte att koka grönsakerna - eftersom kostnitrat är vattenlösligt - men ånga, rosta eller att dricka som juice går bra"
Dr Shannon Amoils, Senior Research Advisor vid British Heart Foundation, som finansierade studien, sa:
"Denna intressanta studie bygger på tidigare forskning av detta team och konstaterar att ett dagligt glas rödbetssaft kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck - även
de vars höga blodtryck inte kontrollerades av läkemedelsbehandling.
"Möjligheten att använda en naturlig produkt, snarare än ett annat piller, för att minska blodtrycket, är mycket tilltalande. Försöket är dock litet och nästa steg kommer att vara att se om detta resultat kan upprepas i en mycket större grupp människor med högt blodtryck och över en längre tid."
Uppskattningsvis 22% av alla vuxna personer världen över uppvisar högt blodtryck (WHO2014) och systemisk hypertermi är den största riskfaktorn för dödlighet världen över (kapil et al. 2015).
Ett flertal studier visar med stor tydlighet att rödbetor har mycket positiv inverkan på det kardiovaskulära systemet, rödbetor minskar signifikant systoliskt och diastoliskt blodtryck. För att förstå hur rödbetor kan ge dessa positiva effekter kan man beskriva några biokemiska ämnen som är relevanta för god kärlhälsa: NO= Kväveoxid, fungerar som en viktig budbärar molekyl som modulerar ett stort antal fysologiska processer såsom vasodilation, muskelkontraktilitet, immunfunktion, neurotransmition och minne (Wylie et al. 2013, Weitzberg et al. 2010). Endotelet (den inre glatta muskulaturen hos blodkärlen) använder kväveoxid för att signalera omgivande muskulatur att slappna av vilket leder till att blodkärlen dilaterar (vidgas) detta leder i sin tur till ökat blodflöde. personer osm lider av kardiovaskulär sjukdom, inklusiver personer med högt blodtryck uppvisar vanligen minskade nivåer av Kväveoxid (kapil et al 2015) Man kan då tro att vad som hels som kan leverera kväveoxid lindrar symtomen, detta är endast delvis sant. Organiskt nitrat: När man t.ex använder nitroglycerin som innhåller organiskt nitrat ger det förutom vissa fördelar också nackdelar (kapil et al 2015) Rödbetor innehåller oorganiskt nitrat. oorganiskt nitrat har under ett halvt sekel förknippats med negativa hälsoeffekter, men på 1990-taler visade en forskargrupp från karolinska institutet att nitrat kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. flera studier visar att den hälsomässiga fördel som man får när man äter kost som är rik på grönsaker till stor del beror på dess innehåll av nitrater, speciellt vid hjärt och kärlsjukdom (Weitzberg et al. 2010, Webb et al. 2008) Användning av oorganiskt nitrat har en lång medicinsk historia, man har upptäckt anteckninger från 800- talet i en buddistisk grotta vid Dunhuang provinsen som visar att med rekomenderade att ta kaliumnitrat under tungan för att lindra Angina pectoris (kärlkramp) (Butler & Feelisch 2008) placeringen under tungan visade sig vara avgörande om man skulle uppnå smärtlindring eftersom bakterierna i munnen omvandlar nitrat till nitrit som sedan omvandlas till kväveoxid i magsäcken.
Låt oss då titta speciellt på rödbetor, de innehåller hög halt av oorganiskt nitrat - NO3 (250mg/kg färsk vikt) nitratet omvandlas till nitrit och sedan till kväveoxid i magsäcken som går ut till blodkärl och får dem att slappna av, sänker blodtrycket med upp till 10 enheter under en 24 timmars period, största effekten ca 3 tim efter rödbetsjuicen intagits (webb et al 2008). kroppen har två sätt att tillhandhålla kväveoxid, antingen genom endogena reaktioner eller genom maten man äter. Efter en nitratrik måltid absorberar absorberas detta snabbt av tunntarmen, blodplasmanitrat-nivåer ökar kraftigt och blir förhöjda under många timmar (presley et al 2011), plasmanitritnivåerna ökar också (no2) efter nitratrik mat om än långsammare (webb et al 2008) även om det mesta av nitratet utsöndras med urinen, går upp till 25% till spottkörtlarna med efterföljande exponering för tungbakterier i munhålan (Weitzberg er al 2010). Munbakterierna omvandlar nitratet till nitrit (ett viktigt steg), när vi sedan sväljer saliv går nitratet ner i magsäcken där det omvandlas till biologiskt aktiv kväveoxid, Tänk på att användning av antiseptiskt munskölj slår ut baktieriefloran i munnen och drastiskt minskar omvandlingen av nitrat till nitrit , därmed också produktionen av kväveoxid i upp till 8 timmar (clifford et al 2015), Uppsalaforskare visar i en studie att råttor som får nitrattillskott får sänkt blodtryck samt tjockare, mer skyddande slemhinna i magsäcken, men om man samtidigt sprejar råttorna i munnen med bakteriedödande medel uteblir de positiva effekterna (studien publicerades i facktidskriften Free Radical Biology & Medicine.)
Forskaren Joel Petersson har undersökt vilken nytta kväveoxiden gör i magsäcken. Molekylen är viktigare än vad man tidigare trott. Den skyddar slemhinnan mot den sura magsaften och elaka bakterier.
– Därför är det inte bra att använda munskölj som innehåller klorhexidin. Bakterierna slås ut och nitrithalten i saliven går i botten direkt, säger Joel Petersson.
Tandborste, tandkräm och tandtråd räcker gott för att hålla munnen fräsch. Rödvin ökar bildandet av skyddande kväveoxid i magsäcken om det intas i samband med nitrat, säger Joel Petersson, blivande medicine doktor (Källa: Aftonbladet hälsa , boken "Beet The Odds" Av Nathan S. Bryan,Carolyn Pierini
Källor:
Nutr J. 2012; 11: 106.
Published online 2012 Dec 11. doi: 10.1186/1475-2891-11-106
PMCID: PMC3545899
Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial
En annan studie visar också lovande resultat vad det gäller blodtryckssänkande effekter:
Hypertension. 2015 Feb;65(2):320-7. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.114.04675. Epub 2014 Nov 24.
Dietary nitrate provides sustained blood pressure lowering in hypertensive patients: a randomized, phase 2, double-blind, placebo-controlled study.
Kapil V1, Khambata RS1, Robertson A1, Caulfield MJ1, Ahluwalia A2.
En studie från 2008 som publicerades i Hypertension undersökte effekterna av att inta 500 ml rödbetersjuice hos friska frivilliga och fann att blodtrycket var signifikant sänkt efter intag.
RENAR KROPPEN
Ökar glutation och sänker kolesterol
Saften från rödbetor, bidrar till att avgifta kroppen genom en ökning av glutationproduktionen. Glutation är en molekyl som binder med toxiner och föroreningar som kommer in i blodet och eliminerar dem genom tarmarna.
Rödbetan kan också minska det dåliga kolesterolet och triglyceriderna, vilka begränsar blodflödet i kroppen. Det är också känt att väsentligt öka HDL (det goda kolesterolet). Alla dessa faktorer bidrar till att skydda mot åderförkalkning och hjärtsjukdom.
Aminosyran betain som finns i rödbetor sänker homocysteinnivåerna i blodet
Källa:J Chiropr Med. 2013 Mar; 12(1): 20–25.
doi: 10.1016/j.jcm.2012.11.001
RÖDBETOR GER ÖKAD UTHÅLLIGHET
Det är visat i studier att rödbetsjuice får blodkärlen att expandera och därmed underlätta blodflöde till muskler osv. dessutom har man upptäckt att rödbetor får mittokondrierna att arbeta mera effektivt.
mittokondrier är en typ av organceller som har en viktig roll i kroppens ämnesomsättning genom att de tillverkar adenosintrifosfat (ATP), den molekyl som sedan används som energikälla i de flesta processer i cellen.
Rödbetor är rika på nitrat som omvandlas till kväveoxid i kroppen, det är kväveoxiden får dina blodkärl att slappna av och utvidgas, detta i sin tur ökar blodgenomströmningen gör att syret lättare når ut till cellerna Forskning från universitetet Exeter har visat att försöksdeltagare orkade träna 16% längre när de fick tillskott av rödbetsjuice.
RÖDBETOR VID HÖGHÖJDSJUKA
Människokroppen är inte anpassad för att fungera vid extremt höga höjder, forskare vid mittuniversitet i sundsvall har genomfört en studie för att se om rödbetsjuice kan hjälpa kroppen att anpassa sig vid hög höjd och om möjligt minska riskan för höghöjdssjuka.
Hur väl människokroppen klarar av att befinna sig på hög höjd varierar mellan olika individer, bästa sättet att minimera risken för akut höghöjdsjuka AMS = (acute mountain sickness) är acklimatisering, det innebär att man gradvis spenderar tid på hög hög höjd så att kroppen gradvis vänjer sig vid lägre syrehalt.
Ett forskarteam vid mittuniversitetet i Sundsvall undersökte hur nitratrik rödbetsjuice kunde påverka acklimatisering vid 39-dagars expedition till katmandu på 3700 meters höjd.
Nitrat är nyckeln
För att framgångsrikt acklimatisera sig så måste blodkärlen kunna leverera tillräckligt med syre till hela kroppen, normal blodkärlsfunktion beror till stor del på kroppens förmåga att producera kväveoxid,
hos friska människor på normal höjd är detta inte något problem, men med minskad syrenivå vid hög höjd blir det en utmaning eftersom naturlig kväveproduktion kräver syre, det är har rödbetsjuicen kommer in
i bilden eftersom den har ett högt innehåll av nitrat som kroppen kan omvandla till kväveoxid.
Tidigare forskning har visat att har visat att blodkärlen har en tendens att dra ihop sig när man befinner sig på hög höjd, vid denna studie kunde man visa att blodkärlen slappnade av och åtegick till sin normala funktion. Testpersonerna fick dricka två typer av rödbetsjuice, en placebojuice utan nitrat och en med normal koncentrationer av nitrat, det visade sig att placebojuicen inte hade någon effekt.
Studien har publiceras i "Nitric Oxide: Biology and Chemistry"
Artikel: Acute dietary nitrate supplementation improves arterial endothelial function at high altitude: A double-blinded randomized controlled cross over study. Nitric Oxide. Vol. 50, 15 November 2015. doi:10.1016/j.niox.2015.08.006
RÖDBETANS CANCERHÄMMANDE EGENSKAPER