KVÄVEOXID
Kväveoxid är en gas som har betydelse för blodcirkulationen, nervsystemet och imunförsvaret, Kväveoxid utvidgar blodkärlen, ökar syresättning och blodtillförsel och sänker blodtrycket. Kväveoxid effektiviserar användningen av syre genom att det hjälper till att öppna upp blodkärlen och ökar därmed cirkulationen så att blod och syre lättare kan levereras till muskler och hjärna. hjälper det till att skydda vävnader från skador på grund av låg blodtillförsel (och syretillförsel). När man till exempel ger nitroglycering vid behandling av kärlkramp så omvandlas det till kväveoxid i kroppen vilket leder till vasodilation ( vidgning av blodkärl). Kväveoxid ökar också uthållighet vid träning, Kväveoxiden är även en neurotransmittor (signalsubstans) i hjärnan, god tillgång till kväveoxid är även bra för sömn din sexuella förmåga och lust
Nitrat som t ex finns i ruccolasallad omvandlas till nitrit i munhålan och sedan i magen till kväveoxid. speciella bakterier i munhålan omvandlar nitrat till nitrit, detta är den så kallade kväveoxidsyntesen, dessa bakterier kan slås ut om man använder munskölj med bakteriedödande effekt (klorhexidin) även tungskrapa kan ha negativ effekt på dessa bakterier, nitratet omvandlas till biologisk aktiv kväveoxid i magsäcken. C-Vitamin hjälper till vid omvandling av nitrit till kväveoxid.
Kroppen kan tillverka kväveoxid själv men förmågan avtar med ökad ålder, vad kan man då göra själv för att öka kväveoxiden i kroppen?
Ät grönsaker med högt innehåll av nitrat,
Grönsaker med högt innehåll av nitrater är: ruccolasallad, Rödbetor. Rabarber, Spenat, Mangold, Broccoli, Fänkål. ( rabarber och spenat innehåller oxalsyra vilket i stora mängder är giftigt och kan leda till problem för njurarna, småbarn eller personer som har anlag för njursten skall indvika rabarber och spenat, bladen på rabarber skall ej ätas eftersom de innehåller stora mängder oxalsyra. skörda rabarber tidigt på sesången då innehåller de lite oxalsyra, man kan med fördel äta rabarber tillsamans med någon mejeriprodukt , det innehåller kalcium som binds till oxalsyran och följer med ut ur kroppen. Trots att man vet om de goda effekter som nitrater har för kroppen så undviker många grönsaker med högt nitratinnehåll av rädsla för att de ska vara skadliga och orsaka cancer, detta kan bero på att natriumnitrat ofta används som konserveringsmedel och färgfixeringsmedel i bacon, korv och andra charkuteriprodukter, nitrater i dessa livsmedel är kopplat till tarmcancer och nitraterna i dessa anses vara boven, Nitrat och nitrit kan bilda nitrosaminer när det reagerar med andra ämnen och man har länge diskuterat om nitrosaminer kan utgöra förhöjd cancerrisk men det är inte påvisat. Nitrat och nitrit i grönsaker innehåller C- vitamin som underlättar omvandlingen från nitrit till kväveoxid dessutom gör innehålllet av c- vitaminet det effektivt skyddar mot bildandet eventuella cancerframkallande nitrosaminer, dessutom innehåller grönsakerna nyttiga fibrer och mineraler samt andra vitaminer och när man äter dessa nitratrika grönsaker ger det ett brett spektrum av hälsofördelar relaterade till hjärthälsa och träningsprestanda, speciellt har man sett att nitrater från rödbetor förbättrar träningsprestanda hos idrottsutövare. (5)(6)(7)(8) faktum är att man har sett att intag av nitratrika grönsaker kan sänka blodtrycket lika mycket som vissa blodtrycksmediciner
L-ARGININ
L-Arginin är en essentiell aminosyra (EAA) som hjälper kroppen att bygga protein, det är involverat i ett antal olika funktioner i kroppen som att upprätthålla immun och hormonfunktion, får artärer att vidgas och slappna av vilket förbättrar cirkulation och blodflöde i kroppen, studier visar att som kosttillskott främjar L-Arginin hjärt och kärlhälsa, kan också hjälpa till vid erektil disfunktion. Fördelarna får man just på grund av att L-Arginin omvandlas til kväveoxid i kroppen. Vid styrketräning och bodybuilding upplever många ökad "muskelpump" och förbättring av prestation. Om du vill få i dig mycket L-Arginin via din kost ska du äta mat med högt innehåll av protein, kött (speciellt kalkonbröst) fisk och skaldjur (tonfisk) vissa ostar innehåller relativt hög andel L-Arginin, Nötter och frön (speciellt pumpafrön) L-Arginin produceras också från L-Citrulin som är en semiessentiell aminosyra som produceras i mag och tarmkanalen från glutamin. en av de bästa källorna till detta ämne är vattenmelon.