ANTIOXIDANTER
Vad är antioxidanter och varför behövs dom?
De fria radikalerna i kroppen är inte enbart av ondo, exempelvis så använder levern fria radikaler för att bryta ner gifter, de vita blodkropparna använder fria radikaler för att döda bakterier samt elakartade celler, fria radikaler kan också fungera som signalsubstans.
Så en viss mängd fria radikaler bör alltså finnas i kroppen, problem uppstår när nivåerna av fria radikaler blir för höga i kroppen. Höga halter i kroppen kan tex uppstå som följd av sjukdom eller av rökning, då uppstår oxidation stress som skadar celler och vävnader. Oxidativ stress
Påverkar hjärt och kärlsjukdomar samt inflammatoriska sjukdomar och cancer.
Fria radikaler skadar dna och cellmembran och ger också andra skador på cellerna.
Hur många antioxidanter finns det?
Det finns hundratals kända ämnen som fungerar som antioxidanter, säkert en del ämnen som inte kända än också
Din egen kropp tillverkar egna antioxidanter, såsom alfaliponsyra bilirubin, urinsyra, katalas glutationperoxidas (gpx), superoxiddismutas (SOD) glutation,
Antioxidanter som man får i sig via födoämnen
Vitaminer kan fungera som antioxidanter, exempelvis
A-vitamin
C-vitamin,
E-vitamin, (tokoferoler)
Riboflavin (vitamin b2)
Vissa mineraler fungerar som antioxidanter ( zink selen, mangan ,koppar och magnesium.)
Andra antioxidanter i kosten
Allicin (diallyltiosulfinat)
Allicin är en svavelförening som finns i vitlök, och är en försvarsmekanism hos vitlöken
Glutation, kroppens effektivaste och mest kraftfulla antioxidant
Kroppen bildar glutation i cellerna med hjälp av aminosyror som man får i sig via kosten
( Cystein, glutamin och glysin).
Man kan öka sin glutation nivå i kroppen om man intar mat som innehåller svavel, eftersom det behövs när kroppen bildar glutation såsom lök, vitlök, När kroppen bildar glutation behövs c-vitamin och selen
Gurkmeja kan öka glutation nivån
Träning ökar glutation
Mat som innehåller glutation
Tillskott av glutation kan brytas ner i tarmen , välj liposomal variant
Andra antioxidanter:
Betakaroten
Betakaroten är en antioxidant som omvandlas i levern och tunntarmen till A-vitamin, betakaroten ingår i en grupp av 600 fettlösliga ämnen som kallas karotenoider, Dessa kan I sin tur delas i två grupper: karotener och xantofyll.finns I morötter, nypon, papaya, persilja, grönalgen Dunaliella salina. Etc. Överdosering av betakaroten leder till gulfärgning av huden, det är ett ofarligt tillstånd som går över om man minskar dosen betakaroten.
Astaxanthin
Astaxanthin ingår i gruppen karotenoider, som tidigare nämnts så kan dessa delas in i två grupper karotener och xantofyll, astaxanthin tillhör gruppen xantofyll, ämnet finns naturligt i röda alger, karakteristiskt är dess röda färg
C-vitamin
Förutom att vitaminet fungerar som en antioxidant, så hjälper det kroppen att absorbera järn, kalcium och vissa aminosyror
Bioflavonoider
Bioflavonoider spelar en viktig roll för kroppens förmåga att ta upp c-vitamin
Klorofyll
Choklad
Kakao innehåller fenoliska antioxidanter Flavonoider, inklusive katekin, epicatechin och procyanidiner. Choklad med mer än 70% kakaoinnehåll är stimulerande för hjärnans aktivitet.
Fytokemikalier
Fytokemikalier är ett samlingsnamn för de nyttiga färgpigmenten i växter och bär
Polyfenoler
Polyfenoler är växföreningar som anses vara mycket hälsosamma, de återfinns i bär, växter, kryddor, mörk choklad, vin, te etc. man har identifierat mer än 8000 polyfenolerinnehåller flera fenolmolekyler, kan bland annat delas upp i tanniner, fenylpropanoider och Flavonoider
Polyfenoler kan delas in i fyra huvudgrupper
Flavonoider
Utgör ca 60% av polyfenolerna, Dessa består av quercetin som finns I äpplen ( i skalet) samt i gul och röd lök. Kaempferol som återfinns I äpplen , broccoli, potatis, tomat, spenat, bönor etc.
Katekiner ( grönt te)
fenolsyror
Denna grupp utgår ca 30% av alla polyfenoler består av stilbener och lignaner finns I frukt grönsaker , fullkorn och frön.
Polyfenoliska amider
I denna grupp finner vi capsaicinoider (chilipeppar ) och avenantramider (havre)
Övriga
Rött vin, en polyfenol som återfinns i rött vin är resveratol, Elaginsyra finns i bär, Curcumin finns i Gurkmeja Lignaner finns i linfrön, sesamfrön och fullkorn