K-VITAMIN

K-Vitamin är ett fettlösligt vitamin som dess Danska upptäckare Henrik Dam döpte efter dess förmåga att få blodet att koagulera därav bokstaven K.
Före andra värdskriget gjordes upptäckten att det rör sig om två olika ämnen som gjorde att vitaminet delades in i två olika naturliga former K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon) Hos dessa vitaminer har man upptäckt en rad olika hälsobringande egenskaper, trots att dessa vitaminer är fettlösliga så omsätts de snabbt i kroppen och därför behöver vi "fylla på" ofta.
Vitamin K1 eller fyllokinon, finns naturligt i främst i gröna bladgrönsaker, K1 går direkt till levern och hjälper till att upprätthålla blodets koagulering.
Vitamin K2, även kallad menakinon, tillverkas av bakterier som kantar mag-tarmkanalen, K2 går direkt till blodkärlens väggar, ben och andra vävnader.
K-Vitamin tål värme och förstörs inte vid matlagning men bryts ner av UV-ljus.
En viss del av k1 vitaminet vi får i oss via vår föda omvandlas till k2
Bara Ca 5-10% av vitamin K1 tas upp i blodet tillsammans med fett från den mat vi äter. K1 vitaminet omvandlas därefter till k2 mestadels i vår lever. en viss mängd K2 kan också bildas av bakterier i våra tarmar.

Naturliga källor till vitamin K1 (Fyllokinon)
Nässlor, brysselkål, machesallad, spenat, mangold och romansallad, Broccoli. rapsolja, olivolja, äggula, vitkål.

Ovanlig med brist på vitamin K1
I sverige är det mycket ovanligt att få brist på vitamin k1, 100gram av broccoli eller gröna bladgrönsaker per dag täcker mer en väl dagsbehovet
Hur mycket behöver vi?
Det finns ingen rekommendation i de nordiska näringsrekommendationerna, Men Amerikanska Institute of Medicine (IoM) Har följande rekommenderade värden (adequate intake, AI) 2005:
Kön          Tillräckligt intag/mikrogram
Kvinnor      90
Män          120

Bristsymptom
Symptom vid K1-vitaminbrist är:
* Näsblod
* Blödande tandkött
* Rikliga menstruationer
* Anemi
K1 minskar effekten av blodförtunnande medel
patienter som tar blodförtunnande medel kan få rådet att inte ha ett för högt intag av k1-vitamin eftersom man då kan behöva öka dosen på medicinen

Naturliga källor till Vitamin K2 (Menakinon)
Både Menakinon4 och Menakinon7 bidrar båda till att förebygga och behandla benskörhet, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, stroke och artrit. Våra kroppar kan syntetisera MK4 från vitamin K1 .
MK7 är betydligt effektivare och bryts ner långsammare än mk4 men våra kroppar kan inte producera det själv och det finns inte många livsmedel som innehåller betydande mängder, vad man vet är MK7 dels tillgängligt från vissa ostar och speciella alger men inte i några stora mängder, den andra källan till MK7 är fermenterade livsmedel där Natto är överlägsen vinnare, (se tabellen nedan.)

Menakinoner i vissa livsmedel (μg/100 g) (μg = Mikrogram)

LIVSMEDELMK4MK5MK6MK7MK8MK9SUMMA
Källor:
Sakano et al. 1988; Hirauchi et al. 1989
Livsmedelsverket
Bovetemjöl<0,10,4----0,4
Sesamfrön, vita0,3-----0,3
Sesamfrön, svarta0,4-----0,4
Itohiki-natto (sojabönsprodukt)1,37,9338649,6-916
Miso, torkad
(sojabönsprodukt)
0,80,80,32,00,6-4,5
Sojabönor, rostade-1,90,3---2,2
Green laver ( Enteromorpha sp.) alg--5,73,8--9,5
Konbu, kelp (alg)--0,9---0,9
Mjölk0,9-----0,9
Youghurt0,4-----0,4
Ost2,3<0,10,20,62,47,412,9
Smör11,4-----11,4
Nötkött 3,4-<0,1<0,1--3,5
Griskött0,9-<0,1<0,1--1,0
Hästkött0,2<0,1<0,10,2--0,5
Kyckling9,0-----9,0
Äggula27,3-0,3---27,6
Äggvita0,9-----0,9
Lax (Stilla havs)1,5--<0,1--1,5
Makrill<0,1--<0,1--0,1
Sardiner--<0,1---<0,1
Tonfisk<0,1-----<0,1
Havsöra (Abalone)<0,1-0,40,60,1<0,11,2
Ostron--0,7---0,7
Bläckfisk (Squid)0,1-----0,1
Räkor (Prawn)<0,1-<0,1<0,1<0,1-<0,1
Bläckfisk<0,1-----<0,1

Ytterligare en tabell som visar olika livsmedels MK4- innehåll ( källa www.westonaprice.org )

LivsmedelVitamin K2 (μg/100 g)μg MK4/100 g
Natto1103,4 0% MK4
Gåsleverpastej369.0100% MK4
Hårda ostar76,36% MK4
Mjuka ostar56,56,5% MK4
Äggula (Nederländerna)32,198% MK4
Gåslår31,0100% MK4
kvarg24,81,6% MK4
Äggula (USA)15,5 100% MK4
Smör15,0
100% MK4
Kycklinglever14,1100% MK4
Salami9,0100% MK4
Kyckling bröst8,9100% MK4
Kyckling lår8,5100% MK4
Köttfärs (medelfet)8,1 100% MK4
Bacon 5,6100% MK4
Kalv lever 5,0100% MK4
Surkål4,88% MK4
Helmjölk (fetthalt 3,5%)1,0100% MK4
Mjölk (fetthalt 2,0%)0,5100% MK4
Lax 0,5100% MK4
Makrill0,4100% MK4
Äggvita0,4100% MK4

Vitamin K2 innehåll kan variera i olika typer av ostar, Brie och Gouda har särskilt högt innehåll av K2 (Ca 260 mikrogram/100g), om du vill ta extra tillskott av k2-vitamin skall du leta efter MK7 som framställs från naturliga källor (ofta natto), MK4-Kosttillskott däremot är oftast framställt på syntetisk väg, dessutom stannar MK7 längre i kroppen.

NATTO ( 納豆 ) världens bästa källa till vitamin K2
I Japan är det mycket populärt att äta natto som består av fermenterade sojabönor, natto serveras vanligtvis till frukost, blandas med shoyu ( naturlig soja), wasabi-senap, ris. purjolök eller salladslök.
Natto tillverkas genom att man jäser kokta sojabönor med hjälp av en bakteriekultur (bacillus subtilis natto.) bönorna fermenterar (jäser) i 40°C i upp till 24 timmar, därefter kyls natton av och förvaras i kylskåp i upp till en vecka. Bönorna är då täckta med en trögflytande slemmig substans som bildar långa trådar när man lyfter bönorna från tallriken för att äta dem, ju längre trådarna är desto bättre anses kvalitet på natton vara, Över hela världen finns det nu ett växande intresse för natto eftersom det anses som ett av det hälsosammaste livsmedlen som finns. Det anses av många att traditionen att äta natto är en bidragande orsak till den långa livslängden i Japan

Ursprunget till denna ovanliga rätt är något oklar, men enligt en legend upptäcktes den av en slump i nordöstra Japan av Minamoto no Yoshiie 源 義家 (också känd som Hachimantaro) som var samuraj i Minamoto-klanen under Heian-perioden. Han var också Chinjufu shogun, (Befälhavare för Norra Försvaret) under dennes stridskampanjer mellan år 1086-1088 blev minamotos trupper attackerade medan de höll på att koka sojabönor, i all hast plockade de ihop alla sina saker och flydde. Några dagar senare upptäckter de att också de varma sojabönorna hade packats i en rishalmsäck på hästryggen, med de hade ändrat konsistens och hade en speciell doft, eftersom soldaterna var mycket hungriga så beslöt de sig att ändå äta upp bönorna och till sin stora förvåning så tyckte de om sojabönorna. de hade fermenterats och förvandlats till natto, värmen från hästryggen hade också hjälpt sojabönorna att jäsa.

Natto innehåller ett speciellt enzym: Nattokinase, som har förmågan att lösa upp blodproppar I kliniska studier har man visat att detta ämne sänker högt blodtrock och är bra för hjärt och kärlhälsa.

Det som är ovanligt med Natto är att det är en ovanligt rik källa till Vitamin K2 (menakinon-7) som anses vara den mest effektiva formen av k2 vitamin,

Brist på K2 kan ge benskörhet och vaskulär förkalkning.
Vitamin K2 är nödvändigt för karboxylering av glutaminsyra i proteinet, brist på denna konvertering innebär att osteokalcin inte kan binda till benets hydroxiapatit, en process som underlättar mineraliseringen av benet, alltså ger långvarig brist på k-vitamin (speciellt K2) ökad risk för Osteoporos.
* Studier visar att brist på vitamin K2 kan bidra till vaskulär förkalkning genom att hämma matrix-Gla-protein (MGP).
Vitamin-K2 brist vanligt även hos friska personer
Brist på K2-Vitaminet kan vara vanligt även hos friska och hälsosamma personer visar en forskningsstudie från Nederländerna,
Studien publicerades i Food & Function Journal år 2014.
Forskargruppen analyserade 896 blodprover från 110 friska deltagare och dessa visade att både barn och vuxna hade höga nivåer av under-karboxylerat osteokalcin (UCOC, i benet) och matrix Gla protein (ucMGP, i blodkärlen), båda är biomarkörer för K-Vitamin, Vidare visade studien att vitamin K2 (som MK-7) tillskott förbättrar statusen för dessa biomarkörer. Detta är särskilt viktigt för utveckling skelett hos barn och för att förhindra osteoporos och arteriell förkalkning hos vuxna.
källor:
2.Food Funct. 2014 Feb;5(2):229-34. doi: 10.1039/c3fo60464k. Vitamin K status in healthy volunteers. Theuwissen E1, Magdeleyns EJ, Braam LA, Teunissen KJ, Knapen MH, Binnekamp IA, van Summeren MJ, Vermeer C.

Det finns inget sätt att testa om man har K2 brist. Men studera tabellerna ovan och se om du tycker att du regelbundet äter de livsmedel som ha högt innehåll av K2-vitamin för att bedömma om du har låga nivåer, följande sjukdomar anses vara kopplade till K2 - brist.
*Benskörhet
*Hjärtsjukdom
*Diabetes

Bakgrund:
K-Vitamin upptäcktes av den danske biokemisten Henrik Dam (1895-1976) när han i slutet av 1920-talet studerade kolesterolets roll genom att mata kycklingar med en kolesterol-fri diet, efter 2-3 veckor utvecklade kycklingarna symtom medlätta blödningar och deras blod visade minskad koaguleringsförmåga, Henrik trodde först att det rörde sig om skörbjugg från brist av C-vitamin, men något senare fick man klart för sig och kunde också bevisa att c-vitaminbrist intekan uppkomma hos fåglar Professor Dam drog slutsatsen att sjukdomstillståndet orsakats av en tidigare okänd faktor som var nödvändig för blodets förmåga att koagulera, han kom fram till att svinlever, hampfrö och olika grönsaker innehöll denna okända faktor, genom att mata kycklingarna med detta kunde sjukdomstillståndet botas. han kunde 1935 till fullo beskriva denna faktors egenskaper och kallade sin upptäckt för vitamin-k, (från koagulera).1939 lyckades professor Dam i samarbete med Paul Karrer (1889-1971) i det närmaste helt isolera k-vitamin från alfalfa (k-vitaminet framträdde som en gulaktig olja) ...
Ungefär samtidigt lyckades Edward A. Doisy (1983-1986) med kollegor vid St. Louis School of medicine separera två former av vitaminet från vegetabiliska och animala källor, han namngav dessa till vitamin K1 och vitamin K2. Han extraherade vitamin K1 till kristallisk form från Alfalfa och strukbestämdes vitaminet, därefter lyckadesde syntetisera vitaminet, denna syntetisering bistods av Luis Fieser vid harvard och H.S.Almquist vid Berkley, Vitamin K1 fick senare även det keminska namnet Fyllokinon och vitamin k2 menakinon.
1943 fick Henrik Dam nobelpris för sina upptäcker forsking delade priset med Edward A. Doisy (1883-1986) som fick priset för att ha strukturbestämt vitaminet!

Henrik Dam

Edward A. Doisy

Den exakta funktionen av K-vitaminet upptäcktes inte förrän 1974 när vetenskapsmän upptäcker hur k-vitaminet även reglerar kalcium i kroppen, k-vitatminet ser till att kalcium som finns i blodet vidarebefodras till vår benmassa K2-Vitaminet är involverat i syntesen av det benspecifika matrixproteinet osteokalcin (GCGA-Protein) Detta innebär alltså att K2-Vitaminet ser till att kalciumnivån hålls nere i blodet vilket förhindrar åderförkalkning, K2 vitaminet ser till att kalcium istället absorberas i skelettet och därigenon förhindrar benskörhet.
källor:1. Stenflo, J. (1974) Vitamin K and the biosynthesis of prothrombin. IV. Isolation of peptides containing prosthetic groups from normal prothrombin and the corresponding peptides from dicoumarol-induced prothrombin. J. Biol. Chem. 249, 5527–5535

Dr.Weston A Price. näringslärans Charles darvin

Dr Weston Andrew Valleau Price född i Cleveland 1870 död 1948, var en tandläkare som praktiserade westonpå 1920-40 talet.
Med tiden så blev han alltmer bekymrad över att tandhälsan blev allt sämre hos sina patienter, de yngre patienterna hade allt oftare sneda och deformerade tänder, Dr Price lade också märke till att det fanns ett samband mellan dålig tandhälsa och fysisk hälsa, dåliga tänder gick hand i hand med sjukdomar i kroppen och allmänt svag hälsa och mottaglighet för sjukdomar.Dr. Price hade vid ett flertal tillfällen hört berättelser om att det fanns isolerade folkstammar med friska tänder och strålande hälsa, detta väckte hans nyfikenhet, Dr Price misstänkte att orsaken kunde var den moderna civilisationens ohälsosamma diet.

I början av 1930-talet började han resa runt hela världen för att besöka olika folkslag på jakt efter ledtrådar till bättre hälsa och friskare tänder.
Under över 9 års tid reste Dr price tillsammans med sin fru Florence vid sin sida, deras resor gick med flygpan, ångbåt, kanot, med bil och till fots, de besökte isolerade byar i Schweiz, yttre och inre Hebriderna (de kalla och blåsiga öarna utanför Skottlands kust), indianer i norra, västra och centrala Canada , indianer i floridasamt och i västra Amerika, Sydamerikanska indianer, nomad folk i Mongoliet. Turkmenistan, ursprungsbefolkning i Jemen, stammar i östra och centrala Afrika , Polynesiska syderhavsbor, Eskimåer i Alaska, maorier i Nya Zeeland, totalt besökte Dr Weston 14 olika länder på 5 oliks kontinenter.

Efter att ha fått förtroende och godkännande från byns älste på de olika platserna han besökte genomförde han sina omfattade undersökningar på byarnas befolkning, eftersom han var tandläkare i grunden började han sina undersökningar med att undersöka tandhälsan, tänk dig hans förvåning när hittade i genomsnitt endast 1% karies hos alla de folkslag han besökte,dessutom var dessa människors tänder också helt raka och vita . inga deformiteter, höga och perfekt utvecklade tandvalv, samt även välformade ansiktsdrag som han beskriver det i sin bok. ("Nutrition and Physical Degeneration"). Dr Price fann också ytterligare något som han tyckte var mycket anmärkningsvärt, inte en enda av de människor han besökte utövade någon form av tandhygien! de hade aldrig använt en tandborste! När Price besökte isolerade byar i Schweiz så noterade han genast att barnens tänder var täckta av en grön hinna, (där levde befolkningen uteslutande på mjölk och produkter tillverkade av denna ) men under tändernas gröna hinna fanns inte ett enda hål.

Dr Price noterade också att förutom fina tänder och tandkött, så var de människor han undersökte också förvånansvärt välbyggda fysiskt trots att de ibland levde under mycket svåra förhållanden.
På alla ställen som besökte fann hann ett gemesamt mönster, de folkslag som åt sin ursprungsdiet som var opåverkad av den moderna civilationens industrialiserade föda hade pefekt hälsa och perfekta tänder, dessa människor behöll under hela sitt liv en stark hälsa och felfria tänder.dessa omfattande studier visade att traditionella kulturer uppvisade en hög immunitet mot många degenerativa sjukdomar så länge som de var isolerade från den moderna civilisationen och efterföljande moderna dieter Han dokumenterade också resultatet när dessa kulturer exponerades för västerländska dieter med vitt mjöl, socker och andra industriellt bearbetade livsmedel, de utvecklade skenande karies , deras barn växte med sneda tänder på grund av smala tandbågar, samt ett antal andra slående tidigare nämda hälsoproblem. Dr. Price slutsatser stöddes universiellt av läkare som hade kontakt med samma kulturer vid den tidpunkten.. Många av hans rön publicerades i ansedda vetenskapliga tidskrifter. boken "Nutrition and Physical Degeneration" är intressant läsning för alla som är intresserade av sambandet mellan kost och hälsa.

Dr. Price fann att de folkgrupper han besökte åt mycket olika typer av föda beroende på klimat, olika förutsättningar för att kunna odla osv, en del saker hade dessa isolerade kulturer dock gemensamt,

Inget av de folkslag som Dr. Price besökte levde på helt och hållet vegetarisk kost.

Alla de folkgrupper som Price besökte åt någon typ av fermenterad föda

Den föda som dessa människor åt var naturlig och obearbetad. den innehöll inte konserveringsmedel, tillsatser eller färgämnen. den innehöll inte tillsatt socker (även om honung och lönnsirap åts med måtta när det fanns tillgängligt )

Deras mat innehöll inte vitt mjöl.

Deras mjölk var inte pastöriserad, homogeniserad, eller hade låg fetthalt. de vegetabiliska livsmedel som konsumeras odlades på jord som var fritt från bekämpningsmedel djuren som de de åt fick inte tillväxthormoner eller antibiotika. Kort sagt, dessa människor åt alltid ekologiskt.
När Dr. Price analyserade näringsinnehåll jämfört med den moderniserade västerländska dieten så kom han fram till att dessa folkslags "urkost" var mycket mer näringsrik med fyra gånger mer vattenlösliga vitaminer och mineraler samt tio gånger mer fettlösliga vitaminer från animalisk föda.

Aktivator X
Dr. Price hade som målsättning att kunna peka ut speciella näringsämnen som skiljde denna urkost från den moderniserade västerländska kosten Det fanns tre vitaminer som han hittade rikligt av i kosten hos friska icke-industrialiserade människor: A, D, och ett okänt ämne som han kallade "aktivator X". Han fann att denna aktivator-X var avgörande viktig för mineralmetabolism (tand och benbildning och för att behålla starka ben och friska tänder) samt för skyddar hjärtat och hjärnans funktioner. Han lyckades inte fullt ut identifiera dess kemiska struktur och detta ämne förblev oidentifierat. Han fann aktivator X mest rikligt i smörfett, i organ och fett från djur som äter snabbt växande grönt gräs, i insekter, i skaldjur och i fiskrom.Vidare visade Dr Price i sina försök att aktivator X samverkar med vitaminerna A och D vilket dagens moderna forskning kan
bekräfta.
Enligt Dr. Price var frånvaron av aktivator X i den moderna industrialiserade kosten orsaken till ökningen av karies och degenerativa sjukdomar

Aktivator X visar sig vara vitamin K2
Ca. 60 år efter att Dr Price publicerade sin avhandling om aktivator x, så visar det sig att aktivator-X visar sig vara vitamin K-2 Mycket tack vare en lång och utförlilg artikel skriven av Chris Masterjohn år 2007 där han belyser hur de egenskaper Dr.Price tillskriver Aktivator X är exakt överstämmande med de egenskaper som man först 60 år senare kommit fram till att vitamin k2 har. övriga forskarvärden är också idag överens om att det var just vitamin k2 som Dr.Price hade funnit.
Ironiskt nog, så upptäckte Dr price den roll som vitamin K2 har i kalciummetabolismen i nervsystemet och det kardiovaskulära systemet mer än sextio år innnan forskarvärlden själv fått upp ögonen för detta.

Vitamin K2 och kalciumparadoxen

Kate Rhéaume-Bleue är en kanadensisk expert på naturmedicin och en redaktör till flera hälsorelaterade publikationer,hon har även skrivit boken " Vitamin K2 and the Calcium Paradox: How a Little-Known Vitamin Could Save Your Life" Hon belyser i sin bok att trots mängder av forskning har k2-vitaminet länge varit förbisett trots att det kan vara nyckeln till att kate komma tillrätta med många av de vanligaste sjukdomarna vi har idag såsom benskörhet, hjärt och kärlsjukdomar m.m.Vitamin K är faktiskt en grupp av fettlösliga vitaminer. K1 och K2, den som fått mest uppmärksamhet är K1 som finns i gröna bladgrönsaker och som du mycket lätt att få igenom din kost. Denna brist på distinktion har skapat en hel del förvirring, och det är en av anledningarna till vitamin K2 har förbisetts under så lång tid.

K1-vitamin, eller fyllokinon, finns naturligt i växter, särskilt i gröna grönsaker; K1 går direkt till levern och hjälper till att behålla blodets koaguleringsförmåga

K2-vitamin, även kallad menakinon, görs av bakterier som kantar mag-tarmkanalen; K2 går direkt till dina blodkärls väggar, ben och lagras i levern och andra vävnader under kort tid

K3-vitamin, eller menadion, är en syntetisk form, rekommenderas inte som tillskott ; Det är viktigt att notera att toxicitet har inträffat hos barn som injicerats med denna syntetiska vitamin K3.

K2-Vitaminet flyttar kalcium i kroppen från ställen där det inte skall vara (artärer och andra vävnader) detta vitamin spelar alltså en viktig roll genom att hålla ditt skelett starkt samt skydda dina artärer från att förkalkas.

Vitamin K2 kan delas i ytterligare två kategorier:
MK-4 (menakinon-4), har en kort molekylkedja, vitamin K2 finns i smör, äggulor, ost och animaliska livsmedel
MK-7 (menakinon-7), som har en längre molekylkedja finns i fermenterade livsmedel. Det finns en mängd av dessa långkedjiga former,
men den vanligaste är MK-7. Det är den du skall leta efter i kosttillskott, MK-4 produkter är oftast syntetiska. De är inte härrör från naturliga livsmedel som innehåller MK-4.
MK-7 - kommer från fermenteringsprocesser (mest i natto) stannar i kroppen längre och anses som mer effektiv.

Hur mycket vitamin K2 behöver du?
Den optimala dagliga mängden vitamin K2 vet man inte riktigt och är fortfarande under utredning, men det verkar troligt att 180-200 mikrogram vitamin K2 bör räcka för att aktivera kroppens K2-beroende proteiner för att transportera kalciumet dit det skall vara och ta bort den från de platser där det inte borde vara, kliniska försök visar att denna mängd dagligen skulle kunna vara tillräckligt

Kate Rhéaume-Bleue säger- " Att den genomsnittliga personen får i sig betydligt mindre än så är ganska säkert, den NordAmerikanska kosten ger ca 10% eller mindre, inte ens i närheten för att optimera benhälsa eller förbättra hjärthälsa.Hon uppskattar att cirka 80 procent av amerikanerna inte får tillräckligt med vitamin K2 i sin kost för att kunna aktivera sina K2 proteiner, detta kan liknas med den brist som förekommer av D-Vitamin, Brist på K2-Vitamin gör dig sårbar för ett antal kroniska sjukdomar, bland annat:
* Osteoporos
* Förkalkning, t.ex hälsporre och njursten.
* Hjärtsjukdomar
* Hjärtinfarkt och stroke
* Hjärnsjukdomar
* Cancer

Samspelet mellan vitamin K2, vitamin D och kalcium
Rheaume-Bleue säger: "En viktig uppgift för K2-vitaminet är att flytta kalcium i kroppen. Dess andra uppgift är att aktivera proteiner som styr celltillväxt. Det betyder K2 har en mycket viktig roll att spela vid skyddet mot cancer,"
"När vi har brist på K2, löper vi mycket större risk att få för benskörhet, hjärtsjukdomar och cancer. dessa är tre sjukdomar som tidigare var relativt sällsynta. Men eftersom vi under de senaste 100 åren har förändrat vår kost och vårt sätt att producera den.har detta lett till att dessa problem är vanliga."I en intervju med Dr.Mercola så säger Kate Rhéaume-Bleue följande:
-Vi har länge fått höra att det är bra att ta extra tillskott av kalcium och D-vitamin för att behålla god benhälsa samt för att förhindra osteoporos (benskörhet), men på senare tid har det kommit rapporter om att ett ökat kalciumintag kan orsaka ökad risk för hjärtinfarkt och stroke, detta har skapat en hel del förvirring om huruvida det finns risker med att ta extra tillskott av kalcium, men detta kan vara fel fråga att ställa eftersom vi aldrig till fullo kan få de positiva hälsoeffekter som D-vitamin och kalcium har potential att ge om vi inte samtidigt tar i beaktande att det är just K2-vitaminet som ser till att kalcium på rätt plats i kroppen (i ben och tänder).

Det är också så otroligt många människor som tar megadoser av D-vitamin. Dessa megadoser kan orsaka skada om man saknar vitamin K2 vilket behövs för att kalcium ska slussas dit det ska. Vi ser inte ofta D-vitaminförgiftning men när vi gör det är symptomen kalciuminlagring i mjuka vävnader. I själva verket är det brist på vitamin K2 som orsakar detta
När du tar extra tillskott av D-Vitamin så tillverkar kroppen mer k2-vitaminberoende proteiner, dessa proteiner har till uppgift att transportera kalcium till rätt ställe i din kropp, D-vitaminet skapar en hel del poteniella hälsofördelar, men dessa kan alltså bara realiseras om det finns tillräckligt med K2-vitamin för att aktivera dessa proteiner.

Man kan sammanfatta det med att ökat intag av D-vitamin ger ökad efterfrågan på K2-Vitamin, K2-Vitaminet arbetar tillsammans med D-vitamin för att stärka dina ben, tänder och för att skydda ditt hjärta.
VIKTIGT: Om du tar extra tillskott av D-vitamin, bör du också ta extra tillskott av K2-vitamin
Detta är faktiskt en mycket viktigt och mycket avgörande punkt. om du tar extra d-vitamin måste du antingen se till att få i dig rikligt med K2-vitamin via kosten eller ta K2-tillskott.

"Många människor hakar på trenden att ta D-Vitamin i megadoser, större och större doser d-vitamin , det kan absolut vara till skada om du saknar K2 för att slutföra jobbet för att få kalcium där det är tänkt att vara" varnar Kate Rhéaume-Bleue."Vi ser inte symptom på vitamin D toxicitet väldigt ofta. Men när vi gör det, är symtomen är förkalkning på fel ställen i kroppen . Det är symptom på vitamin D toxicitet. Och det är faktiskt brist på vitamin K2 som kan orsaka det ..."

"Om du tar stora doser d-vitamin rekommenderar jag dig att öka ditt intag av K2-vitamin (mer än 180-280 mikrogram/dag)"

Den goda nyheten är att vitamin K2 inte har någon toxicitet. Inga toxiska effekter har någonsin visats i den medicinska litteraturen.
"Anledningen till att K2 inte har potentiell toxisk effekt är att allt vitamin K2 gör är att aktivera K2 proteiner. Det kommer att aktivera alla K2 proteiner som hittas. Och om de är alla aktiverade och du tar extra K2, finns det inga proteiner att aktivera och det har det ingen annan effekt, det är därför vi inte ser en potential för toxicitet som vi gör med vitamin A eller D ", säger hon.

Vitamin K2 och vitamin D3 arbetar tillsammans för att öka det som kallas Matrix GLA protein (eller MGP), det protein som ansvarar för att skydda dina blodkärl från förkalkning, förebygga åderförkalkning.
Eftersom kroppen lagrar det mesta av D-vitamin från solskenet i en inaktiv form för att sedan omvandla den till en aktiv form, bör vi vara försiktiga med tillskott av vitamin D, eftersom de alla tillskott är i den aktiva formen D3 . Med andra ord, vi tar en "slutprodukt" som tillskott stället för en byggsten som gör att kroppen producerar så mycket av slutprodukten som det optimalt kräver.
Om man tar ett tillskott på 75-125 μg vitamin D3 per dag, bör man definitivt lägga til ett vitamin K2 komplement.
Om du behöver extra Kalcium, sikta på kalcium-rika livsmedel
För dem som har kalciumbrist, rekommenderar Rheaume-Bleue livsmedels källor som innehåller mycket kalcium, Detta beror på att många kalcium rika livsmedel också innehåller naturligt höga halter av, du gissade rätt, vitamin K2! Naturen är finurligt på att ge oss dessa två näringsämnen i kombination, så de fungerar optimalt. Bra källor till kalcium är mejeriprodukter, särskilt ost. Dessutom är magnesium mycket viktigare än kalcium om du ska överväga att kosttillskott . Magnesium kommer också att hjälpa till att
hålla kalcium i cellen för att göra sitt jobb mycket bättre. På många sätt är magnesium naturens version av de läkemedel som kallas Kalciumkanalblockerare (ibland kallade kalciumantagonister.Om du väljer att komplettera med kalcium, oavsett orsak, är det viktigt att upprätthålla en lämplig balans mellan ditt intag av kalcium och andra näringsämnen såsom:
* K2-Vitamin
* D-Vitamin
* Magnesium

Magnesium har betydelse
Magnesium är viktigt för att möjliggöra en ändamålsenlig funktion av kalcium. precis som med vitamin D och K2 - är magnesiumbrist
också vanligt, och när du lider brist på magnesium och tar kalcium kan du förvärra situationen. Vitamin K2 och magnesium kompletterar
varandra, eftersom magnesium bidrar till lägre blodtryck, vilket är en viktig del för att komma tillrätta med hjärtsjukdomar.
Om man funderar på magnesium som kosttillskott, så rekommenderar Kate Rhéaume-Bleue magnesiumcitrat eller magnesium-L-treonat, som har en överlägsen förmåga att tränga mitokondriemembranet.

Hur vet man om man har brist på K2-Vitamin?
Det finns inget sätt att testa för vitamin K2 brist. Men genom att bedöma din kost och livsstil kan du få en uppfattning om huruvida du kan ha låga nivåer av detta näringsämne, följande sjukdomar anses vara kopplade till K2 - brist.
*Benskörhet
*Hjärtsjukdom
*Diabetes
Sannolikheten för att du har K2 brist även om du inte har någon av dessa sjukdomar kan fortfarande vara hög om du inte regelbundet äter relativt stora mängder av följande livsmedel:

Ekologiska animaliska naturbetes produkter såsom smör och ägg.Vissa fermenterade livsmedel såsom natto, eller grönsaker jäst med hjälp av en startkultur av vitamin K2-producerande bakterier. Observera att de flesta jästa grönsaker inte har ett högt innehåll av K2. Gåsleverpastej, Vissa ostar som Brie och Gouda (dessa två har särskilt högt innehåll av K2 (Ca 260 mikrogram/100g)

Dr. Kate ND tog examen vid McMaster University med en heder BS (Bachelor of Science) i biologi och har fått sin yrkesutbildning vid kanadensiska College of Naturopathic många hälsofrågor. Medicine i Toronto, år 2002.

Anti-inflammatoriska egenskaper hos k-vitamin

Det är sedan länge känt att inflammation är orsaken till många sjukdomar inklusive cancer, hjärtsjukdomar, diabetes och artrit.
Ju äldre vi blir destå mer producerar vi den antiimflammatoriska förening som benäms Interleukin 6 (IL-6) - ett cytokin somär en kemisk budbärare och en del av vårt immunförsvar.
När vår kropp producerar detta ämne i normal mängd bidrar det till ett friskt immunförsvar, men vid överproduktion leder det till en IL-6 driven inflammation.

Detta bekräftas av resultaten från en studie (1) vid National Research Institute i Italien. som visar att IL-6 koncentreras till skadade blodkärl och leder som visar tecken på artros.
Denna studie visade att personer som hade de högsta värdena av IL-6 hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla artrit och andra inflammations relaterade sjukdomar
Förhöjda IL-6 nivåer konstaterades även hos personer med symptom på Alzheimers sjukdom som också kännetecknas av symptom på inflammation.
Högre K-Vitamin nivåer har visat sig signifikant minska frisättningen av detta glykoprotein interleukin-6,(IL-6) markör för inflammation i kroppen, ett flertal studier bekräftar detta.

År 2007 Publicerade The Journal Of Epidemiology en studie som visar att vitamin K1 kan ha antiinflammatoriska effekter.
In vitro data tyder på att vitamin K och D3 har anti-inflammatorisk effekt Kronisk inflammation har kopplats till sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, benskörhet, kognitiv nedgång och Alzheimer "s, depression och typ 2-diabetes.

För att undersöka sambandet mellan vitamin K och D och inflammation in vivo, studerades 1381 försökspersoner som deltog i Framingham Offspring Study 1997-2001.
Forskarna fann att högre blodnivåer och intag av vitamin K, (mätt både genom koncentration av K-vitamin i blodet och vitamin K intag) den lägre nivåerna av cirkulerande inflammatoriska markörer. Även K-Vitamin status inte var associerad med minskad total inflammation, fanns det samband med lägre nivåer av inflammationsmarkören som kallas C-reaktivt protein. Högre vitamin D3-koncentrationer var associerade med minskade nivåer av en urin markör för oxidativ stress kallas isoprostane, vilket tyder på att vitamin D3 besitter antioxidant aktivitet. Men övergripande samband mellan D-vitaminstatus och inflammation var inkonsekvent.
Författarna föreslår att vitamin K: s anti-inflammatorisk effekt skulle kunna vara anledningen till att det har visat sig spela en roll vid inhibering av fortskridandet av kardiovaskulär sjukdom och osteoporos, eftersom båda dessa tillstånd kännetecknas av inflammation.Forskarna drog slutsatsen, "Iakttagelsen att höga vitamin K status var associerat med lägre koncentrationer av inflammatoriska markörer antyder att en eventuell skyddande roll för vitamin K i inflammation krävs ytterligare studier.

En studie om vitamin K2 som presenterades vid den 13:e internationella "Nutrition and diagnostic Conference" (INDC 2013) i Tjeckien visade att vitamin K2 (MK-7) motverkar skadliga inflammatoriska processer i kroppenEn av studiens medförfattare: Vladimir Badmaev MD, PhD, kommenterade: "Hjärt-kärlsjukdomar och benskörhet är vanligt förekommande åldersrelaterade sjukdomar som kännetecknas av kronisk inflammation. Den näringsmässiga brist på vitamin K2, särskilt menakinon-7, framstår som en av de bakomliggande orsakerna till progressiv försämring av hjärt-och benhälsa. Vår studie kan ge en ytterligare förklaring på rollen av inflammation och förebygga inflammation med vitamin K2 som en viktig mekanism för att upprätthålla hälsa och förebygga sjukdom. "

Källor:
1.Ferrucci L, et al. 1999. Serum IL-6 level and the development of disability in older persons. J Am Geriatr Soc 47:639-46.
2. Shea MK, Booth SL, Massaro JM, Jacques PF, D"Agostino RB Sr, Dawson-Hughes B, Ordovas JM, O"Donnell CJ, Kathiresan S, Keaney JF Jr, Vasan RS, Benjamin EJ. Vitamin K and Vitamin D Status: Associations with Inflammatory Markers in the Framingham Offspring Study. Am J Epidemiol. 2007 Nov 15

K1-Vitamin kan förbättra minnet.
En studie som utförts av en forskargrupp vid University of Montreal undersökte tvärsnitts samband mellan vitamin K status och kognitiv funktion hos 320 kognitivt-friska män och kvinnor i åldrarna från 70-85 från Québec Longitudinal studie om kost och framgångsrikt åldrande (NUAGE).Blodprover som samlats in vid början av NUAGE-studien (år 2003-2005) analyserades med avseende på Fyllokinonnivåer.
Forskargruppen fann att högre serum fyllokinon nivåer kunde förknippas med bättre verbala episodiska minnesprestationer.
forskarna skriver:
"Så vitt vi vet är detta den första publicerade studien som undersöker sambandet melllan K-Vitamin och kognitiva utfall hos friska äldre vuxna, framför allt fann vi ett positivt samband mellan serum fyllokinon och verbalt episodiskt minne.Med ett mönster som tyder på en specifik roll i minne konsolidering
Studien publicerades i Neurobiology of aging
Källor:
Neurobiol Aging. 2013 Dec;34(12):2777-83. doi: 10.1016/j.neurobiolaging.2013.05.031. Epub 2013 Jul 11. Vitamin K status and cognitive function in healthy older adults. Presse N, Belleville S, Gaudreau P, Greenwood CE, Kergoat MJ, Morais JA, Payette H, Shatenstein B, Ferland G.

Diabetes
Forskning visar att K-Vitamin kan minska risken för diabetes med 51 procent.

En Spansk forskargrupp granskade uppgifter om över 1000 män och kvinnor födda 1925 ( 67 år gamla) Vid studiens start hade ingen diabetes. Fem och ett halvt år senare hade 131 personer utvecklat diabetes. De personer som fick sjukdomen hade signifikant lägre nivåer av k-vitamin vid studiens början.
De drog slutsatsen att för varje 100 mikrogram per dag ökade intaget av detta vitamin, människor minskat sin risk för diabetes med 17 procent. Och de människor som hade den högsta genomsnittliga intaget av vitamin hade en 51 procent minskad risk. De Spanska forskarnas rön publicerades i American Journal of Clinical Nutrition.

En holländsk studie fann liknande resultat.(2) Forskarna följde 38.094 personer som var i ålder från 20 till 70. Forskarna kontrollerade personernas intag av vitamin K1 och K2 vid början av studien.
Tio år senare hade 918 personer utvecklat typ-2 diabetes. Liksom den vid den tidigare studien, gjordes justering för risk och kostfaktorer. Det visade sig att ökad vitamin K intag hade en förebyggande effekt mot diabetes.De personer med den högsta nivån av K-vitamin visade en 20 procent minskad risk att utveckla sjukdomen och slutsatsen som forskarna drar från denna studie är att ökat intag av både Fyllokinon (K1) och Menakinon (K2) kan vara förknippade med minskad risk för diabetes.

Källor:
1. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1113-8. doi: 10.3945/ajcn.111.033498. Epub 2012 Oct 3. Dietary phylloquinone intake and risk of type 2 diabetes in elderly subjects at high risk of cardiovascular disease. Ibarrola-Jurado N1, Salas-Salvadó J, Martínez-González MA, Bulló M.
2.Diabetes Care. 2010 Aug;33(8):1699-705. doi: 10.2337/dc09-2302. Epub 2010 Apr 27. Dietary phylloquinone and menaquinones intakes and risk of type 2 diabetes. Beulens JW1, van der A DL, Grobbee DE, Sluijs I, Spijkerman AM, van der Schouw YT.

Vitamin K2 minskar risken för hjärtsjukdom

Rotterdamstudien år 2004 (1) var den första studie som klargjorde den positiva effekten av vitamin K2. Resultatet från studien visade att personer som intar 45 mcg k2-vitamin dagligen i snitt lever 7 år längre än personer som baraintar 12 mcg k2-vitamin per dag.
Denna populationsbaserade studie som pågick i 10 år visade att ett högt intag av vitamin k2 har starkt förebyggande effekt mot hjärt och kärlsjukdomar, studien följde 4807 initialt friska män och kvinnor i + 55 års åldern från av studien.Resultatet av studien visar att genom att äta mat som är rik på naturligt k-2 vitamin, minst 32 mikrogram per dag så ger detta 50% mindre risk att drabbas av arteriell förkalkning, 50% mindre risk för kardiovaskulär död och 25% minskning av total dödlighet.
Rotterdamstudien leddes av Cees Vermer som är professor i biokemi vid universitetet i Maastricht, han har forskat omk-vitamin i över 30 år och räknas som en av de främsta experterterna på k-vitamin

En holländsk forskargrupp ledd av Dr Yvonne T. van der Schouw publicerade år 2009 en artikel (2) som beskriver sambandet mellan vitamin K intag och hjärtinfarkt . De följde 16.057 kvinnor i åldern 49-70 år i genomsnitt 8,1 år, de samanställde och jämförde uppgifter om sin kost och förekomst av hjärtinfarkt.
De fann inget samband mellan K1 intag och hjärtinfarkt incidens. Vitamin K1 finns i gröna bladgrönsaker och andra vegetabilier. De fann däremot att varje 10 mikrogram ökad daglig intag av vitamin K2 är associerat med 9% lägre förekomst av hjärtinfarkt. Deltagarna konsumerade i genomsnitt 29 mikrogram K2 per dag, med ett intervall av 0,9 till 128 mikrogram. Det innebär att deltagarna med den högsta intaget hade en mycket minskad incidens i hjärtinfarkt i genomsnitt. Vitamin K2 kommer från animaliska livsmedel (särskilt inälvsmat och mejeri) samt fermenterade livsmedel såsom ost, surkål, miso och natto. K-vitamin är fettlösligt, så magra animaliska livsmedel innehåller mindre av det. Animaliska livsmedel innehåller MK-4-subtyp medan jäsningen producerar längre menakinoner, MK-5 till MK-14.

Det finns en hel del vetenskapliga belägg som talar för att vitamin K2 hämmar och eventuellt vänder arteriell förkalkning, som är kanske det bästa övergripande måttet när man skall bedömma risk för hjärtattack.
Det började med observationer av Dr Weston Price, som noterade ett omvänt förhållande mellan K2 MK-4 innehåll i smör och dödsfall i kranskärlssjukdom och lunginflammation i flera regioner i USA (Du kan hitta dessa grafer i Nutrition and Physical Degeneration)

De 25% av deltagarna som åt mest vitamin K2 (och hade lägst hjärtinfarkt risk) hade också den högsta intaget av mättat fett, kolesterol protein och kalcium. De var mycket mindre benägna att ha förhöjt kolesterol, och mindre benägna att bli diabetiker. sambandet sågs främst med vitamin K2 subtyper MK-7, MK-8 och MK-9. Forskarna sammanfattar sin studie med följande : "Ett högt intag av menakinoner, särskilt MK-7, MK-8 och MK-9, kan skydda mot hjärtsjukdomar. Det krävs dock mer forskning för att definiera optimala intag av vitamin K intag för förebyggande av hjärtsjukdom. "
källor:

1. J Nutr. 2004 Nov;134(11):3100-5. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. Geleijnse JM1, Vermeer C, Grobbee DE, Schurgers LJ, Knapen MH, van der Meer IM, Hofman A, Witteman JC.
2.Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10. doi: 10.1016/j.numecd.2008.10.004. Epub 2009 Jan 28. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Gast GC1, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT.
Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10. doi: 10.1016/j.numecd.2008.10.004. Epub 2009 Jan 28. A high menaquinoneintake reduces the incidence of coronary heart disease. Gast GC1, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT.

Benskörhet
Låg blodplasmaninvå av k-vitamin har noterats hos äldre och hos personer med osteoporos i sverige, detta är en stark indikator på att det finns ett samband mellan benskörhet och k-vitaminstatus
Mjölkkonsumtionen i Sverige är bland de högsta i världen, likaså kaciulmintaget (källa), men ändå så är förekomsten av benskörhet i Sverige bland den högsta i världen ( se länk här )
Detta har länge varit en gåta för forskare, men lösningen till denna gåta kan finnas i Japan. där man har lågt intag av mjölk och kalcium men ändå har låg förekomst av benskörhet, forskare världen över har kommit fram till att den speciella rätten natto som ofta äts till frukost i japan innehåller hög koncentration av vitamin k2, förövrigt det enda livsmedel som innehåller en hög koncentration av
naturligt vitamin k2 i formen menakinon 7 (MK7)( se tabell nedan ) man vet nu att det finns ett samband mellan ökat vitamin K2-intag via natto och ökad benstyrka hos japanska män
En dubbelblind, placebokontrollerad studie (1) bekräftar att naturligt vitamin K2 i form av naturlig MK-7 bygger benstyrka, hjälper till att förhindra benskörhet, och skyddar hjärta och kärl.
Dr Cees Vermeer ledde den europeiska studien som fann att naturligt vitamin K2 som MK-7 ökar styrkan betydlligt i både rygg och höft hos postmenopausala kvinnor. Studien bekräftade även tidigare rön om de kardiovaskulära fördelarna med detta näringsämne. Speciellt användningen av MK-7 resulterar i förbättringar i vaskulär elasticitet och en minskning av åldersrelaterad förstyvning av artärer.
Den dos som användes i denna studie var 180 mikrogram av naturligt vitamin K2 som MK-7, vilket är den nivå som vanlig i japansk kost.
Studien pågick i 3 år, med relevant förbättring i höfter och halsområdet (uppenbar efter 2-3 år.) Detta förklarar varför tidigare, kortare studier vanligtvis inte har visat MK-7 fördelar på ben och kardiovaskulär hälsa.
Detta är verkligen goda nyheter för alla som på ett naturligt sätt vill stärka ben och skydda sina hjärtan - MK-7 är bra för både skelett, hjärta och kärl. Man har jämfört kalcium intaget mellan usa som också har hög förekomst av benskörhet och liksom sverige har högt kalciumintag

Källor:
1.Osteoporos Int. 2013 Sep;24(9):2499-507. doi: 10.1007/s00198-013-2325-6. Epub 2013 Mar 23. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Knapen MH1, Drummen NE, Smit E, Vermeer C, Theuwissen E.
jämförelse benskörhet och kalciumintag, japan vs usa
Proc Soc Exp Biol Med. 1992 Jun;200(2):149-52. Comparison of osteoporosis and calcium intake between Japan and the United States. Fujita T1, Fukase M.J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Jun;48(3):207-15. Usual dietary intake of fermented soybeans (Natto) is associated with bone mineral density in premenopausal women. Katsuyama H1, Ideguchi S, Fukunaga M, Saijoh K, Sunami S.

Kan brist på K2 kopplas till ökad rynkighet?
Är rynkor ett oundvikligt faktum vid åldrande eller kan rynkor potentiellt indikera en vitaminbrist eller till en mer allvarlig underliggande hälsoproblem?

En forskargrupp presenterade vid det 93:e mötet på Endocrine Society i Boston sina upptäckter som visar att kvinnor i 40-50-årsåldern med många och djupa rynkor är mycket mer benägna än sina väninnor att ha låg bentäthet.
Forskarna noterade förhållandet mellan rynkor och bentäthet i varje individuellt ben som analyserades inklusiderande höft, häl, och ländrygg. Detta samband fanns oavsett kroppsfetts-procent och ålder. Epidemiologiska bevis hos asiatiska kvinnor ger ytterligare ledtrådar till detta.

Det är väl känt att japanska kvinnor har färre rynkor och fastare hy än kvinnor i samma ålder skiljer sigsom bor i Amerika eller Europa.Dessa grupper av kvinnor har en kost och livsstil som väsentligt skiljer sig från varandraNär japanska kvinnor som bor i Tokyo jämfördes med kvinnor från de asiatiska städerna Shanghai och Bangok visade det sig att de kvinnor som bor i Tokyo visade de minsta yttre tecknen på åldrande Kost och livstilsfaktorer för dessa tre grupper av kvinnor är ganska lika förutom på en punkt, i Tokyo älskar man att äta natto. denna traditionella Japanska rätt som är gjord av jästa sojabönor är fullproppad med K2-vitamin i formen Menakinon 7 (MK7).

Blodprover från kvinnor i Tokyo visar att de har höga cirkulerande nivåer av denna vitamin Ytterligare forskning som stödjer teorin om att ett högt intag av vitamin k2 i kosten i formen MK7 ger fastare hy och mindre rynkor kommer från en Koreansk forskargrupp och publicerades i tidskriften " Nephrology" år 2008. (2)Den hastighet med vilken njurarna kan filtrera blodet är ett viktigt mått på den totala njurfunktionen, forskargruppen fann att nedsatt njurfiltreringshastighet var assosierat med ökad rynkighet i ansiktet. Men vad indikerar denna nedsatta njurfunktion?
Aktuella studier visar att brist på vitamin K2 kan bidra till vaskulär förkalkning genom att hämma matrix-Gla-protein (MGP). Förkalkning av kärl och hjärtklaffar är mycket vanligt vid avancerad kronisk njursvikt.

Källor:
1.The Endocrine Society. "Severity of facial wrinkles may predict bone density in early menopause, study suggests." ScienceDaily. ScienceDaily, 6 June 2011. .
https://www.endocrine.org/sitecore%20modules/web/~/media/endosociety/Files/Publications/Endocrine%20News/Issues/2011/EndocrineNewsJuly2011.pdf#search=%22bone
(se sida 31)
2.Nephrology (Carlton). 2008 Dec;13(6):522-7. doi: 10.1111/j.1440-1797.2008.00977.x. Epub 2008 Sep 1.

Artros
Tuhina Neogi från Boston University School of Medicine ledde en populationsbaserad prospektiv kohortstudie. (1) där 358 kvinnor och 314 män personer deltog (medelålder 65,6 år) såg man att lägre blodnivåer av vitamin k1 (fyllokinon) hos deltagarna var förknippat med högre förekomst av artros i händer och knän.
En annan studie (2) tittade man på K-Vitaminets funktion och påverkan på knäartros, man mätte inte k-vitaminnivåerna i sig utan istället koncentrerade de sig på att studera Matrix Gla Proteinet (MGP) - ett K-Vitaminberoende protein som finns i ben och brosk
-Vår hypotes är att K-Vitamin har denna effekt på grund på Artros, inte nödvändigtvis på grund av k-vitaminet i sig utan på den effekt k-vitaminet har på speciella ben och broskproteiner" säger Dr. Misra.
Slutsatsen av denna studie är att k-vitamin påverkar ben och brosk på ett positivt sätt och därigenom minskar risken för atros denna studie utfördes av Dr. Devyani Misra med kollegor. Studien publicerades i "The Journal of Rheumatalogy i September 2011.
Källor:
1. Arthritis Rheum. 2006 Apr;54(4):1255-61. Low vitamin K status is associated with osteoarthritis in the hand and knee. Neogi T1, Booth SL, Zhang YQ, Jacques PF, Terkeltaub R, Aliabadi P, Felson DT.
2. Misra D, Booth SL, Tolstykh I, Felson DT, Nevitt MC, Lewis CE, Torner J, Neogi T. Vitamin K deficiency is associated with incident knee osteoarthritis. Am J Med. 2013 Mar;126(3):243-8. doi: 10.1016/j.amjmed.2012.10.011. PubMed PMID: 23410565; PubMed Central PMCID: PMC3641753.

K-Vitaminets Anticancer egenskaper

Japanska forskare fann att 45 Mikrogram dagligt tillskott av vitamin K2 hos kvinnor med levercirros minskade risken att utveckla levercancer med 20% jämfört med en kontrollgrupp
källa:JAMA. 2004 Jul 21;292(3):358-61. Role of vitamin K2 in the development of hepatocellular carcinoma in women with viral cirrhosis of the liver.
Habu D1, Shiomi S, Tamori A, Takeda T, Tanaka T, Kubo S, Nishiguchi S.

K-2 Vitamin har visat sig kunna dämpa tillväxt och invasion av Hepacellulär cancer, en vanlig form av dödlig levercancer (1, 2) Ett flertal effekter hos k2 vitamin tycks undertrycka tillväxt i dessa tumörer (2-4) vitaminet fryser cellcykeln och blockerar fortsatt celldelning (5) K-2 Vitaminet triggar igång adaptos hos cancerceller genom ett flertal specifika mekanismer (6)

Laboratoriestudier visar att K-2 Vitamin kan ha stor potential också vid andra cancerformer (7)

K-2 Vitaminet kan få en viss typ av leukemiceller att differentiera eller omvandla sig till vanliga vita blodkroppar (8) Vitamin K-2 bromsar den reproduktiva cellcykeln och inducerar apoptos i cancerceller från från en specifik typ av hjärntumörer i magcancer och i kolorektal cancer cell - linjer (9-11)

K-Vitamin triggar också igång ett DNA-degraderingsprotein som cancerceller i normala fall undertrycker, detta leder till att cancercellerna hindras från att reparera sig sjålva (12)

Lungcancer är oftast mycket aggresiv och svårbehandlad, i flera olika typer av lungcancer inkluderande småcellig, skivepitelcancer och adenocarcinom så har K-2 Vitaminet förmågan att inducera apoptos genom att det aktiverar specifika protein. (13)

Kliniska försök av nya typer av cellgifter har varit en besvikelse, men när man vid ett försök kombinerade k-vitamin med Imatinib mesylat (ett anticancerläkemedel) fann man att tillväxt hos lungcancercell-linjer bromsades upp, liknande synergi effekter fann man hos blås och levercancerceller. (15-16)

En unik mekanism hos k-vitamin är "Oncosis" som är en form av stressaktiverad ischemisk celldöd för vilken tumörceller är speciellt känsliga (17)

Tumörceller växer mycket fort och förbrukar de stora mängder glukos,de kan även snabbt "växa ifrån"sin blodförsörjning, detta samt det faktum att de har mycket hög ämnesomsättning gör tumörceller mycket känsliga för oxidativ stress, mer känslig än den omkringliggande friska vävnaden. K-Vitamin riktar specifikt in sig på att förstöra tumörcellerna genom att stimulera denna speciella oxidativa stress utan att skada omkringliggande frisk vävnad. (18)

En unik mekanism som man visat att K2-Vitamin kan inducera i gallgångscancer och leukemi är Autofagocytos, en slags molekylär strömbrytare, en process där cellen äter upp sig sig själv genom att internt frisläppa vissa enzymer. (19-20).

Ännu en unik mekanism får man när man kombinerar C-Vitamin och K-Vitamin, denna mekanism bidrar också till celldöd hos cancer genom " AUTOSCHIZIS" som innebär att celler brister och dess innehåll töms ut. (21)

Tre mekanismer i K-Vitaminets anticancer egenskaper har identifierats:
* K3-Vitamin hämmar vissa DNA byggande enzymer (22)
* K2 och K3-Vitamin blockera nybildande av nya blodkärl som tumörer annars bildar för att kunna växa. (22-24)
* K3-Vitamin stör ut viktiga intercelllulära kommunikationsnät genom att binda till proteinet Tubulin och hindrar därmed cancercellerna
från att föröka sig på ett sammordnat sätt (25)
K-Vitamin har visat sig lovande vid behandling av olika typer av solida tumörer.
Dessa resultat har fastställts in vitro och vid djurförsök, positiva resultat har visats vid luncancer men inte vid gastro-intestinal cancer
Resultaten i dessa försök har man uppnått när man kombinerat traditionell kemoterapi med k-vitamin (26-27)
Studier visar också att stora doser av K-Vitamin är säkra och orsakade ingen ökad toxicitet vid kemoterapi. (28)

Fler positiva rapporter från två olika fall kommer från från Japan:
* En 78-årig Japansk kvinna med leukemi där den vanliga standard behandlingen varit misslyckats fick uppleva en remarkabel förbättring efter att k-vitamin lades till i hennes behandlingsprogram. (29)
* En 85-årig man med hepacellurär cancer efter en hepatit-c infektion fick inte vanlig standard behandling (på grund av sin höga ålder och på grund av cancerns omfattning)
Han fick istället ta k-vitamin som alternativ behandling, efter tre månader fann man vid datortomografi en markant regression i tumören, vid blodanalys hade alla tre tumörmarkörer normaliserats.(30)

Vid en studie från Uruguay på en grupp patienter med prostatacancer visade man vid blodserumanalys att tumörceller förstördes vid tillskott av kombinationen c-vitamin och k-vitamin.(31)

Ytterligare ett antal rapporter finns också där man ser k-vitaminets förmåga att motverka levercancer - k-vitaminet förlänger och räddar liv

I En studie (32) där 61 patienter var dokumenterat fria från cancer efter att ha genomgått kirurgiskt ingrepp, av dessa 61 patienter fick 32 stycken inta Menatetrenon (en K2-Vitamin analog) de övriga 29 personerna fick placebo. I gruppen som fick K2-vitamin tillskottet var återfallsfrekvensen av tumörer följande:
Efter 12 månader 12,5 %
Efter 24 månader 39,0 %
Efter 64 månader 64,8 %
I placebogruppen var återfallsfrekvensen betydligt högre:
Efter 12 månader 55,2 %
Efter 24 månader 83,2 %
Efter 64 månader 91,6 %
Antal överlevande i gruppen som fick K2-tillskott:
Efter 12 månader 100,0%
Efter 36 månader 89,0%
Antal överlevande i placebogruppen:
Efter 12 månader 96,4 %
Efter 36 månader 64,0 %

I en mindre studie (33) fick 21 av 45 patienter med hepacellurär cancer ett tillskott av k2-vitamin där återföll 33% som fick k-vitamintillskottet och 50% i kontrollgruppen och antalet patienter var också något högre i k-vitamingruppen.

En studie från år 2007 (34) visar att betydande minskning i tumörrecidiv (recidiv, från latinets recidivus som betyder återkommande) hos en grupp patienter också med HCC som under en 3-års period behandlades med K2-Vitamin. Man kom i denna studie till slutsatsen att K2-Vitaminet kan ha en förebyggande effekt på återfall i HCC (Levercancer) man fann i denna studie ingen signifikant skillnad i överlevnad. Studiförfattarna kommenterar sin rapport med att "fler studier behövs".

I försök där man kombinerat med k-vitamin med andra vitaminer visar på mycket positiva resultat vid lever och prostatacancer. Vid en studie från USA studerade man effekten av att kombinera vitamin k3 (50mg /dag.) + 5000 mg C-Vitamin/dag för att behandla prostatacancer hos en grupp med patienter där vanlig cancerbehandling misslyckats. (35) Studien visar att behandlingen signifikant saktar ner hastigeten på ökning av psa-värdet ( den hastighet psa normalt brukar öka) Efter 14-månaders behandling var dödligheten 1 person i gruppen.

K2-Vitamin i kombination med läkemedel inom kategorin ACE-Hämmare (båda undertrycker bildning av nya blodkärl) gav signifikant minskning av återfall av hepacellulär cancer HCC (levercancer). (36). Denna forskargrupp visade också samma kombination av k2 + läkemedel kunde förhindra att ett förstadium till cancer utvecklades till cancer hos en patient med hepatit C-relaterad cirros. (37)

K2-Vitamin och Myelodyplastiskt syndrom.
Myelodyplastiskt syndrom (MDS) är en grupp sjukdomar som orsakas av felaktigt bildade eller dysfunktionella blodkroppar, MDS innebär att de blodbildande stamcellerna i benmärgen inte kan producera mogna blodkroppar sjukdomen leder till brist på mogna blodceller, personer med MDS får därför ofta kraftig anemi och behöver ständiga blodtransfusioner.
Det är vanligt att sjukdomen leder till akut leukemi, MDS har tidigare kallats för preleukemi. (38-39) Det finns ingen bot mot MDS, behandling fokuserar oftast på att minska eller förebygga komplikationer av sjukdomen och dess behandling, vissa fall får patienten genomgå benmärgstransplantation som ofta kan förlänga livet. Men till skillnad från leukemi, så kan MDS-celler åtminstone i ett tidigt skede och med rätt förutsättningar omvandlas till normala blodceller (39-40) och det är här k-vitaminet kan spela en viktig roll. K-Vitaminbehandling av benmärg hos patienter med MDS inducerar apoptos (programmerad celldöd) hos leukemiceller effekten är mer framträdande hos blastceller ( omogna vita blodceller) än hos mogna celler (41-42). K2-Vitamin kan även inducera MDS-celler att differentieras till friska vita blodkroppar visar försök in vitro, detta kan även ske hos fullt utvecklade leukemiceller (43) Framgångsrik behandling rapporterades första gången år 1999 hos en 80-årig kvinna med ihållande anemin från MDS, hon var tvungen att genomgå regelbundna blodtransfusioner, efter 14 månaders behandling med 45 mg vitamin K2 per dag i 14 månader var hon inte beroende av blodtransfusionerna längre. K-Vitaminbehandlingen blev in succe. (44).
På samma sätt hade en grupp patienter med MDS, Refraktär anemi positiva resultat (45) En grupp patienter med med lågt antal vita blodkroppar erfor vissa förbättringar när det genomgick behandling med k2-
vitamin jämfört med en kontrollgrupp som inte fick k-vitamin. (46).

En behandling bestående av vitamin K2 kombinerat med Vitamin D3 gav goda resultat när det gäller diffrentiering av leukemiceller visar en laboratoriestudie, detta tyder på att det kan vara en effektiv terapi för såväl MDS som leukemi. (47)

När man i en klinisk studie av behandling med K2-vitamin också la till D3-vitamin fick man en fördubbling i respons hos MDS-patienter med refraktär anemi och lågt antal vita blodkroppar, resultatet ökade från 13% till 30%. Detta är ett mycket positivt resultat med tanke på att dessa tillstånd mycket svårbehandlade med traditionell kemoterapi. (48)

Sammafattning:
* Cancer kvarstår som ett dödligt hot för miljontals åldrande människor världen över
* Dagens medicinska standardbehandling hjälper bara när cancern väl är upptäckt och begränsas av sina skadliga effekter.
* Standardterapi vid cancer angriper endast några få biokemiska steg när det i själva verket finns en lång kedja av händelser som leder till att tumörer utvecklas.
* K-Vitamin har länge förknippats endast med blodets koaguleringsförmåga, numera är det väl känt att k-vitamin har många viktiga funktioner i kroppen inklusive förebyggande av cancer.
* Dessa upptäckter visar den enorma spännvidden hos k-vitaminets verkningsområde som i stort sett täcker alla de faser som leder till att cancer utvecklas
* En solid bas av laboratorieforskning med kopletterande klinisk bevisning visar att k-vitamin kan förhindra och behandla många olika typer av cancerformer.

källor:
1. Mizuta T, Ozaki I. Clinical application of vitamin K for hepatocellular carcinoma. Clin Calcium. 2007 Nov;17(11):1693-9.
2. Otsuka M, Kato N, Shao RX, et al. Vitamin K2 inhibits the growth and invasiveness of hepatocellular carcinoma cells via protein kinase A activation. Hepatology. 2004 Jul;40(1):243-51.
3. Nishikawa Y, Wang Z, Kerns J, Wilcox CS, Carr BI. Inhibition of hepatoma cell growth in vitro by arylating and non-arylating K vitamin analogs. Significance of protein tyrosine phosphatase inhibition. J Biol Chem. 1999 Dec 3;274(49):34803-10.
4. Yamamoto T, Nakamura H, Liu W, et al. Involvement of hepatoma-derived growth factor in the growth inhibition of hepatocellular carcinoma cells by vitamin K(2). J Gastroenterol. 2009;44(3):228-35.
5. Kuriyama S, Hitomi M, Yoshiji H, et al. Vitamins K2, K3 and K5 exert in vivo antitumor effects on hepatocellular carcinoma by regulating the expression of G1 phase-related cell cycle molecules. Int J Oncol. 2005 Aug;27(2):505-11.
6. Matsumoto K, Okano J, Nagahara T, Murawaki Y. Apoptosis of liver cancer cells by vitamin K2 and enhancement by MEK inhibition. Int J Oncol. 2006 Dec;29(6):1501-8.
7. Kim HJ, Mun JY, Chun YJ, Choi KH, Ham SW, Kim MY. Effects of a naphthoquinone analog on tumor growth and apoptosis induction. Arch Pharm Res. 2003 May;26(5):405-10.
8. Sakai I, Hashimoto S, Yoda M, et al. Novel role of vitamin K2: a potent inducer of differentiation of various human myeloid leukemia cell lines. Biochem Biophys Res Commun. 1994 Dec 15;205(2):1305-10.
9. Sun L, Yoshii Y, Miyagi K, Ishida A. Proliferation inhibition of glioma cells by vitamin K2. No Shinkei Geka. 1999 Feb;27(2):119-25.
10. Tokita H, Tsuchida A, Miyazawa K, et al. Vitamin K2-induced antitumor effects via cell-cycle arrest and apoptosis in gastric cancer cell lines. Int J Mol Med. 2006 Feb;17(2):235-43.
11. Ogawa M, Nakai S, Deguchi A, et al. Vitamins K2, K3 and K5 exert antitumor effects on established colorectal cancer in mice by inducing apoptotic death of tumor cells. Int J Oncol. 2007 Aug;31(2):323-31.
12. Taper HS, Jamison JM, Gilloteaux J, Gwin CA, Gordon T, Summers JL. In vivo reactivation of DNases in implanted human prostate tumors after administration of a vitamin C/K(3) combination. J Histochem Cytochem. 2001 Jan;49(1):109-20.
13. Yoshida T, Miyazawa K, Kasuga I, et al. Apoptosis induction of vitamin K2 in lung carcinoma cell lines: the possibility of vitamin K2 therapy for lung cancer. Int J Oncol. 2003 Sep;23(3):627-32.
14. Yokoyama T, Miyazawa K, Yoshida T, Ohyashiki K. Combination of vitamin K2 plus imatinib mesylate enhances induction of apoptosis in small cell lung cancer cell lines. Int J Oncol. 2005 Jan;26(1):33-40.
15. Kassouf W, Highshaw R, Nelkin GM, Dinney CP, Kamat AM. Vitamins C and K3 sensitize human urothelial tumors to gemcitabine. J Urol. 2006 Oct;176(4 Pt 1):1642-7.
16. Wei G, Wang M, Hyslop T, Wang Z, Carr BI. Vitamin K enhancement of Sorafenib-mediated HCC cell growth inhibition in vitro and in vivo. Int J Cancer. 2010 Jun 7.
17. Scott GK, Atsriku C, Kaminker P, et al. Vitamin K3 (menadione)-induced oncosis associated with keratin 8 phosphorylation and histone H3 arylation. Mol Pharmacol. 2005 Sep;68(3):606-15.
18. Verrax J, Taper H, Buc Calderon P. Targeting cancer cells by an oxidant-based therapy. Curr Mol Pharmacol. 2008 Jan;1(1):80-92.
19. Enomoto M, Tsuchida A, Miyazawa K, et al. Vitamin K2-induced cell growth inhibition via autophagy formation in cholangiocellular carcinoma cell lines. Int J Mol Med. 2007 Dec;20(6):801-8.
20. Yokoyama T, Miyazawa K, Naito M, et al. Vitamin K2 induces autophagy and apoptosis simultaneously in leukemia cells. Autophagy. 2008 Jul 1;4(5):629-40.
21. Verrax J, Cadrobbi J, Delvaux M, et al. The association of vitamins C and K3 kills cancer cells mainly by autoschizis, a novel form of cell death. Basis for their potential use as coadjuvants in anticancer therapy. Eur J Med Chem. 2003 May;38(5):451-7.
22. Matsubara K, Kayashima T, Mori M, Yoshida H, Mizushina Y. Inhibitory effects of vitamin K3 on DNA polymerase and angiogenesis. Int J Mol Med. 2008 Sep;22(3):381-7.
23. Taper HS. Altered deoxyribonuclease activity in cancer cells and its role in non toxic adjuvant cancer therapy with mixed vitamins C and K3. Anticancer Res. 2008 Sep-Oct;28(5A):2727-32
24. Yoshiji H, Kuriyama S, Noguchi R, et al. Combination of vitamin K2 and the angiotensin-converting enzyme inhibitor, perindopril, attenuates the liver enzyme-altered preneoplastic lesions in rats via angiogenesis suppression. J Hepatol. 2005 May;42(5):687-93.
25. Acharya BR, Choudhury D, Das A, Chakrabarti G. Vitamin K3 disrupts the microtubule networks by binding to tubulin: a novel mechanism of its antiproliferative activity. Biochemistry. 2009 Jul 28;48(29):6963- 74.
26. Tetef M, Margolin K, Ahn C, et al. Mitomycin C and menadione for the treatment of lung cancer: a phase II trial. Invest New Drugs. 1995;13(2):157-62.
27. Tetef M, Margolin K, Ahn C, et al. Mitomycin C and menadione for the treatment of advanced gastrointestinal cancers: a phase II trial. J Cancer Res Clin Oncol. 1995;121(2):103-6.
28. Margolin KA, Akman SA, Leong LA, et al. Phase I study of mitomycin C and menadione in advanced solid tumors. Cancer Chemother Pharmacol. 1995;36(4):293-8.
29. Fujita H, Tomiyama J, Tanaka T. Vitamin K2 combined with all-trans retinoic acid induced complete remission of relapsing acute promyelocytic leukaemia. Br J Haematol. 1998 Nov;103(2):584-5.
30. Nouso K, Uematsu S, Shiraga K, et al. Regression of hepatocellular carcinoma during vitamin K administration. World J Gastroenterol. 2005 Nov 14;11(42):6722-4.
31. Lasalvia-Prisco E, Cucchi S, Vazquez J, Lasalvia-Galante E, Golomar W, Gordon W. Serum markers variation consistent with autoschizis induced by ascorbic acid-menadione in patients with prostate cancer. Med Oncol. 2003;20(1):45-52.
32. Mizuta T, Ozaki I, Eguchi Y, et al. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study. Cancer. 2006 Feb 15;106(4):867-72
33. Hotta N, Ayada M, Sato K, et al. Effect of vitamin K2 on the recurrence in patients with hepatocellular carcinoma. Hepatogastroenterology. 2007 Oct-Nov;54(79):2073-7.
34. Kakizaki S, Sohara N, Sato K, et al. Preventive effects of vitamin K on recurrent disease in patients with hepatocellular carcinoma arising from hepatitis C viral infection. J Gastroenterol Hepatol. 2007 Apr;22(4):518-22.
35. Tareen B, Summers JL, Jamison JM, et al. A 12 week, open label, phase I/IIa study using apatone for the treatment of prostate cancer patients who have failed standard therapy. Int J Med Sci. 2008;5(2):62-7.
36. Yoshiji H, Noguchi R, Toyohara M, et al. Combination of vitamin K2 and angiotensin-converting enzyme inhibitor ameliorates cumulative recurrence of hepatocellular carcinoma. J Hepatol. 2009 Aug;51(2):315-21.
37. Yoshiji H, Noguchi R, Yamazaki M, et al. Combined treatment of vitamin K2 and angiotensin-converting enzyme inhibitor ameliorates hepatic dysplastic nodule in a patient with liver cirrhosis. World J Gastroenterol. 2007 Jun 21;13(23):3259-61.
38. Fisher WB, Armentrout SA, Weisman R, Jr., Graham RC, Jr. “Preleukemia”. A myelodysplastic syndrome often terminating in acute leukemia. Arch Intern Med. 1973 Aug;132(2):226-32.
39. Albitar M, Manshouri T, Shen Y, et al. Myelodysplastic syndrome is not merely “preleukemia”. Blood. 2002 Aug 1;100(3):791-8.
40. Cazzola M, Malcovati L. Prognostic classification and risk assessment in myelodysplastic syndromes. Hematol Oncol Clin North Am. 2010 Apr;24(2):459-68.
41. Yaguchi M, Miyazawa K, Otawa M, et al. Vitamin K2 selectively induces apoptosis of blastic cells in myelodysplastic syndrome: flow cytometric detection of apoptotic cells using APO2.7 monoclonal antibody. Leukemia. 1998 Sep;12(9):1392-7.
42. Nishimaki J, Miyazawa K, Yaguchi M, et al. Vitamin K2 induces apoptosis of a novel cell line established from a patient with myelodysplastic syndrome in blastic transformation. Leukemia. 1999 Sep;13(9):1399-405.
43. Miyazawa K, Yaguchi M, Funato K, et al. Apoptosis/differentiation-inducing effects of vitamin K2 on HL-60 cells: dichotomous nature of vitamin K2 in leukemia cells. Leukemia. 2001 Jul;15(7):1111-7.
44. Takami A, Nakao S, Ontachi Y, Yamauchi H, Matsuda T. Successful therapy of myelodysplastic syndrome with menatetrenone, a vitamin K2 analog. Int J Hematol. 1999 Jan;69(1):24-6.
45. Abe Y, Muta K, Hirase N, et al. Vitamin K2 therapy for myelodysplastic syndrome. Rinsho Ketsueki. 2002 Feb;43(2):117-21.
46. Takami A, Asakura H, Nakao S. Menatetrenone, a vitamin K2 analog, ameliorates cytopenia in patients with refractory anemia of myelodysplastic syndrome. Ann Hematol. 2002 Jan;81(1):16-9.
47. Iguchi T, Miyazawa K, Asada M, Gotoh A, Mizutani S, Ohyashiki K. Combined treatment of leukemia cells with vitamin K2 and 1alpha,25-dihydroxy vitamin D3 enhances monocytic differentiation along with becoming resistant to apoptosis by induction of cytoplasmic p21CIP1. Int J Oncol. 2005 Oct;27(4):893-900.
48. Akiyama N, Miyazawa K, Kanda Y, et al. Multicenter phase II trial of vitamin K(2) monotherapy and vitamin K(2) plus 1alpha-hydroxyvitamin D(3) combination therapy for low-risk myelodysplastic syndromes. Leuk Res. 2010 Sep;34(9):1151-7.
49. McCann JC, Ames BN. Vitamin K, an example of triage theory: is micronutrient inadequacy linked to diseases of aging? Am J Clin Nutr. 2009 Oct;90(4):889-907.

Prostatacancer.
Från det Tyska institutet för cancerforskning i Heidelberg rapporterades att vitamin k2 hade positiva effekter vid prostatacancer:
Data från 11319 män som deltog i den stora europeiska studien EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). visar att de män som intog kost med högt innehåll av Vitamin K2 hade 35% lägre risk för framskriden prostatacancer.Författarna påperkar att intaget av K2-vitaminet inte förhindrar uppkomsten av prostatcancer, däremot verkar k2 vitaminet ha en bromsande effekt.
Källa
Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):985-92. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Nimptsch K1, Rohrmann S, Linseisen J.

Lymfcancer
Högre intag av K-Vitamin förenat med en minskad risk för NonHodgkins lymfom

Detta forskningsresultat presenterades vid det 101: a årliga mötet för American Association for Cancer Research (AACR), som hölls i Washington DC.
I denna forskningsstudie som finansierats av National Cancer Institute , har cancer epidemiolog James Cerhan , MD , PhD och hans kollegor vid The Mayo Clinic Cancer Center funnit att de deltagare i studien som hade ett k-vitaminintag på över 108 mikrogram per dag löpte 45 procent lägre risk att drabbas av lymfcancer jämfört med de som hade ett intag på under 39 mikrogram per dag. -Dessa resultat behöver följas upp av fler studier eftersom det är den första studien som gjorts på sambandet mellan K-Vitamin och NonHodkins lymfom, säger James Cerhan.

Källor:
Cerhan J et al. 2010. Vitamin K intake and risk of non-Hodgkin lymphoma

Njursten
Njurarna lagrar stora mängder av vitamin K2, samt utsöndrar en proteinkomponent som är beroende av vitamin-K2, detta protein förhindrar bildningen av kalciumsalter. Människor som har njursten utsöndrar detta protein i en inaktiv form som då inte kan hämma utvecklingen av njursten, detta tyder på att K2 kan vara en viktig ledtråd varför vissa människor utvecklar njursten.
Källa:
Vitamin K and the Urogenital Tract Vermeer C. · Soute B.A.M. · Ulrich M.M.W. · van de Loo P.G.F. Department of Biochemistry, University of Limburg, Maastricht, The Netherlands Haemostasis 1986;16:246–257 (DOI:10.1159/000215297)

Alzheimers
Dr Martin Kohlmeier vid University of North Carolina gjorde upptäckten att hemodialyspatienter som har benskörhet också har högre förekomst av ett visst protein som kallas APOE-E4, som kopplas till Alzheimers sjukdom. Personer med högre förekomst av detta protein har också lägre k-vitamin nivåer . Dr Kohlmeier har teorin att det finns ett samband mellan brist på K-Vitamin, APOE-E4 Proteinet och kroppens förmåga att reglera kalcium i hjärnan.
Källa:
Kohlmeier M. Interaction of the apolipoprotein E4 allele and vitamin K status: A possible role in the development of cognitive decline and Alzheimer's dementia. In Vitamin K and Aging, Ed. H.Orimo, Intermedd, Tokyo, 1998, pp.23-31.