Grått hår

Du vill inte ha grått hår, du tycker möjligtvis att det ser vackert ut på andra, med inte på dig själv, du har börjat färga håret och otrivs när det gråa (vita) hårstråna börjar visa sig igen. om du tycker att der vita stråna växer snabbare än övrigt hår så har du rätt, de växer inte bara snabbare än pigmenterat hår, de är tjockare också , det finns en studie som fastställer det (Van Neste D. Thicknes) Att håret blir gråare och till slut är alldeles vitt är en naturlig del av åldrandet, du bör omfamna och acceptera ditt gråa hår som någonting naturligt.....  eller?.. Att håret tappar sitt pigment kanske inte trots allt är en oåterkallelig process. det finns många berättelser om fall där vitt hår återfått sitt pigment.

Varför blir håret grått?

När vi åldras dör gradvis pigmentcellerna i våra hårsäckar och succesivt försvinner hårfärgen tills håret är helt vitt  eller ofärgat, vissa behåller en del pigment hela livet. Hos ljushyade personer börjar håret bli grått vid 35-årsåldern, hos mörkhyade i snitt 10 år senare, rödhåriga personer behåller sitt pigment längre. Hårfärgen kommer från ett ämne som kroppen producerar och som heter Melanin, det är samma ämne som ger huden dess färg, det har till uppgift att skydda håret mot solens un-strålar, mörkt hår är mer motståndskraftigt mot uv strålar. det finns två typer av melanin: eumelanin (mörkbrun och svart) och feomelanin (rödgul)

Väteperoxid

När man blir äldre ansamlas väteperoxid i hårsäckarna, detta orsakar oxidativ stress och bleker håret från insidan, hos yngre personer bryter enzymet katalas ner väteperoxiden till vatten och syre, när vi blir äldre får vi lägre nivåer av detta enzym samt även lägre nivåer av enzymerna MSR A och MSR B som också hjälper till att reparera skador från väteperoxid. låga nivåer av dessa enzymer stör också bildandet av Tyrosinas, ett enzym  som är viktigt för melaninproduktionen, allt  detta tillsammans orsakar att håret förlorar sitt pigment och blir grått. Forskare har utvecklat en UVB aktiverad kräm som kallas PC-KUS (pseudokatalas) det finns i skrivande stund inga studier där man testar cremen mot grått hår däremot en studie av ett team forskare från Tyskland och Storbritanien där man testar cremen under 21 dagar för behandling av vitiligo ( ett tillstånd där huden förlorar sitt pigment) man såg man framgångsrik återpigmentering av hud och ögonfransar, ett resultat som även höll i sig 3-4 månader  efter studien!, (läs studien här).. PC- KUS cremen säljs på internet och skall appliceras i håret och aktiveras av solstrålar (uv-ljus) skall då omvandla väteperoxiden i hårroten till ofarligt vatten och teoretisk skall då håret kunna behålla sitt naturliga pigment. om du vill prova denna produkt råder jag dig att läsa resentioner och bilda en egen uppfattning om dess effektivitet.

Tyrosinas

För att producera melanin pigment så behövs tyrosinas, det är ett enzym som skyddar pigment produktion i kroppen, det är ett kopparprotein och katekoloxidas, katekol är en kemisk molekylförening som utgörs av en bensenring med två hydroxylgrupper på närliggande kolatom, katekol oxiderar vid närvaro av syre och bildar bensokinon som vid luftpåverkan bildar melanin. Detta låter ju väldigt krångligt, men man kan förenklat sammanfatta det med att tyrosinas är viktigt för melaninproduktionen.