Grått hår

Du vill inte ha grått hår, du tycker möjligtvis att det ser vackert ut på andra, med inte på dig själv, du har börjat färga håret och otrivs när det gråa (vita) hårstråna börjar visa sig igen. om du tycker att der vita stråna växer snabbare än övrigt hår så har du rätt, de växer inte bara snabbare än pigmenterat hår, de är tjockare också , det finns en studie som fastställer det (Van Neste D. Thicknes) Att håret blir gråare och till slut är alldeles vitt är en naturlig del av åldrandet, du bör omfamna och acceptera ditt gråa hår som någonting naturligt.....  eller?.. Att håret tappar sitt pigment kanske inte trots allt är en oåterkallelig process. det finns många berättelser om fall där vitt hår återfått sitt pigment.

Varför blir håret grått?

När vi åldras dör gradvis pigmentcellerna i våra hårsäckar och succesivt försvinner hårfärgen tills håret är helt vitt  eller ofärgat, vissa behåller en del pigment hela livet. Hos ljushyade personer börjar håret bli grått vid 35-årsåldern, hos mörkhyade i snitt 10 år senare, rödhåriga personer behåller sitt pigment längre. Hårfärgen kommer från ett ämne som kroppen producerar och som heter Melanin, det är samma ämne som ger huden dess färg, det har till uppgift att skydda håret mot solens un-strålar, mörkt hår är mer motståndskraftigt mot uv strålar. det finns två typer av melanin: eumelanin (mörkbrun och svart) och feomelanin (rödgul)

Väteperoxid

När man blir äldre ansamlas väteperoxid i hårsäckarna, detta orsakar oxidativ stress och bleker håret från insidan, hos yngre personer bryter enzymet katalas ner väteperoxiden till vatten och syre, när vi blir äldre får vi lägre nivåer av detta enzym samt även lägre nivåer av enzymerna MSR A och MSR B som också hjälper till att reparera skador från väteperoxid. låga nivåer av dessa enzymer stör också bildandet av Tyrosinas, ett enzym  som är viktigt för melaninproduktionen, allt  detta tillsammans orsakar att håret förlorar sitt pigment och blir grått. Forskare har utvecklat en UVB aktiverad kräm som kallas PC-KUS (pseudokatalas) det finns i skrivande stund inga studier där man testar cremen mot grått hår däremot en studie av ett team forskare från Tyskland och Storbritanien där man testar cremen under 21 dagar för behandling av vitiligo ( ett tillstånd där huden förlorar sitt pigment) man såg man framgångsrik återpigmentering av hud och ögonfransar, ett resultat som även höll i sig 3-4 månader  efter studien!, (läs studien här).. PC- KUS cremen säljs på internet och skall appliceras i håret och aktiveras av solstrålar (uv-ljus) skall då omvandla väteperoxiden i hårroten till ofarligt vatten och teoretisk skall då håret kunna behålla sitt naturliga pigment. om du vill prova denna produkt råder jag dig att läsa resentioner och bilda en egen uppfattning om dess effektivitet.

Kosttillskott som höjer nivåer av Enzymerna MSR A och MSR B

Dessa enzymer stimulerar skydd och reparation av hårfolliklarna, när nivåerna av dessa enzymer sjunker när vi blir äldra så kan inte kroppen producera aminosyran tyrosin som kroppen behöver för att tillverka melanin, det säljs kosttillskott som sägs höja nivåerna av msr a och b, dock finns inga studier som visar att de fungerar. En annan möjlig väg kan vara att ta tillskott av zink och selen eftersom det stödjer kroppens produktion av katala (katalas hjälper till att bryta ner väteperoxid som bildas i hårrötterna) det stödjer även produkton av msr a och b och därigenom också tyrosin. Om man vill få i sig detta genom kosten så kan man äta mer av livsmedel som innehåller enzymet katalas, speciellt rikt på detta är lever, spenat och avocado.

Tyrosinas

För att producera melanin pigment så behövs tyrosinas, det är ett enzym som skyddar pigment produktion i kroppen, (tyrosinas bildas från aminosyran tyrosin) det är ett kopparprotein och katekoloxidas, katekol är en kemisk molekylförening som utgörs av en bensenring med två hydroxylgrupper på närliggande kolatom, katekol oxiderar vid närvaro av syre och bildar bensokinon som vid luftpåverkan bildar melanin. Detta låter ju väldigt krångligt, men man kan förenklat sammanfatta det med att tyrosinas är viktigt för melaninproduktionen och tyrosinas bildas som sagt var från tyrosin.

L'Oreals piller mot grått hår

år 2011 gick L'Oreal ut med informationen att deras  forskarteam var på väg att ta fram en behandling som skulla skydda håret från att bli grått, Bruno Bernard dåvarande chef för för L'Oreals forsknings och hårbiologiavdelning var mycket positiv och trodde att man skulla lyckas ta fram denna behandling inom 4 år, behandlingen skulla vara ett kosttillskott som skulle intas dagligen. deras forskningsavdelning hade hittat ett sätt att höja nivåerna av  enzymet TRP 2 (Tyrosinase Related Proten) är närbesläktat med tyrisinas , detta protein reglerar kvalitet på melanin och anses skydda melanocytstamceller, tillskottet skulle bestå av naturligt fruktextrakt som som liknar Trp2 enzymet. som sagt skulle redan grått hår inte återfå sin forna färg utan endast skydda redan pigmenterat hår från att tappa sin färg, så man måste då ta pillret i tid innan håret blivit för grått.

IRF4 GENEN

Interferon Regulatory Faktor 4. Forskare har identifierat genen som styr hur fort håret blir grått, det är sedan länge fastställt  att det finns en genetisk komponent som styr hur fort man blir gråhårig, med detta som utgångspunkt utförde ett forskarteam en analys av 6630 personer  studien leddes av Andre Ruiz Linares University college of london, man kom bland annat fram till att genvarianten som gör att man blir tidigt gråhårig förekommer främst hos människor av europeiskt ursprung, forskarna försöker förstå den exakta roll som IRF4 genen har i processen, resultatet av denna forskning publicerades i tidskriften "Nature communications"

Kan man öka sin melaninproduktion?

Näringsbrist kan påverka hårpigmentet, om man misstänker det kan man prova en kost som är rik på järn, koppar, zing, vitamin b12, vitamin d3 och kalcium, om man vill få i sig dessa ämnen genom den naturliga födan så skall man äta nötter, bönor, bär, citrusfrukter, bladgrönsaker, skaldjur och kött från fribetande kreatur. Kan man då ta ett rent melanintillskott? man har inte bevisat effekten av att ta tillskott av melanin, ett högt intag kan däremot ge biverkningar såsom allergiska reaktioner, illamående, huvudvärk, dessutom finns det risk för läkemedelsinteraktioner,  det säljs en hel del tillskott av det slaget på nätet, om du vill prova så råder jag dit att läsa resentioner på dessa produkter för att avgöra om det är värt att köpa och tar du andra läkemedel så tala med din läkare. Brist på vitamin B12 och B6 vitamin kan orsaka obalans i kroppens mealinproduktion så om du misstänker brist på dessa kan tillskott hjälpa. Hormoniella obalanser, obalans i sköldkörteln kan påverka hårets hälsa och pigment. Undvik stress! långvarig stress kan påverka hårets kvalitet och pigment, en extremt jobbig och chockartad händelse kan hos vissa människor framkalla håravfall, detta kallas Telogen effluvium, tillståndet kan också orsakas av medicinering, hormonförändringar, infekterad hårbotten och andra sjukdomar, när håret växer ut igen kan det ha ändrat färg och komma ut som vitt hår. Ät mycket antioxidanter, hög andel av antioxidanter i kosten kan öka melaninproduktionen och skydda mot fria radikaler, bär nötter grönsaker och även mörk chocklad är bra. Mat som innehåller koppar eftersom koppar spelar en viktig roll i bildandet av melanin, mat med högt innehåll av koppar är bönor, nötter, chiafrön. lever, ärtor, skaldjur m.m. kopparnivån i kroppen måste balansera med zink,  För stort intag av zinktillskott kan orsaka kopparbrist. ett högt intag av c-vitamin tillskott minskar nivåer av koppar och vitamin b12 i kroppen.

IL-17 Hämmare

Italienska forskare rapporterade en oväntad effekt vid behandling av psoriasis  hos en 61-årig patient, mannen genomgick en behandling med ett läkemedel som innnehåller Sekukinumab det är en monoklonal antikropp som hör till en grupp läkemedel som kallas interleukin-(IL)-hämmare. Detta läkemedel verkar genom att neutralisera aktiviteten hos ett protein som kallas IL-17A, som finns i förhöjda nivåer vid sjukdomar som psoriasis, psoriasisartrit och axial spondylartrit. (källa fass)  vid 45-års ålder började mannen få grått hår och vid 61 års ålder var han helt gråhårig och tunnhårig dessutom hade han fått psoriasis i hårbotten, mannen behandlades för sin psoriasis och resultatet efter 6 månaders behandling blev fantastiskt ,behandling hjälpte mycket bra mot hans psoriasis, men den oväntade effekten blev att mannens forna hårpigmentering kom tillbaka, dessutom upplevde han att håret blev tjockare.

Platelet rich plasma (PRP) trombocytrik plasma

Blodplasma som är rik på blodplättar (trombocyter) Denna behandling även kalla dracula eller vampyrbehandling. PRP- behandling av hårskalp är en erkänt framgångsrik metod för att behandla tunnhårighet, metoden väcker liv i insomnade hårstamceller, men det rapporteras också en annan positiv effekt, nämligen att grått hår tycks bli föryngrat och återfå sin forna pigmentering, håret blir alltså ,tjockare  dessutom åtefås pigmentering. dock kan sägas att resultet inte är bestående utan håller i sig några månader, därefter måste behandlingen göras om. PRP Metoden går ut på att man använder patientens eget blod som körs i en speciell centrufug för att avskilja röda blodkroppar, resultatet blir plasma som är en koncentration av trombocyter och därigenom också rik på tillväxtfaktorer och stamceller.

Stamcellsterapi

Forskning om stamcellsterapi kan vara något på spåret för att både lösa problemet med skallighet och gråhårighet. det visar en studie som publicerades i "Genes and Development Journal" studien utfördes av UT Soutwestern medical center i Dallas, resultatet upptäcktes av en slump när man studerade hur speciella cancertumörer utvecklas. forskarna säger att de upptäckte ett speciellt protein som kallas KROX20,  proteinet förknippas med nervernas utveckling, proteinet aktiverar skinnceller som därefter växer ut till ett hårstrå, dessa celler producerar därefter ett protein som kallas "SCF" detta protein visade sig vara viktigt för hårpigmentering, när forskarna raderade detta protein i musmodeller blev mössens hår vitt, när de därefter raderade KROX20 proteinet så slutade håret växa och mössen blev kala. Forskaren Dr Melissa Harris studerar vid  UAB (University Of Alabama vid Birminghams biologiska insitution) har under många år studerat melanostamceller och deras funktion, framförallt vad som händer när de slutar producera pigment, Dr Harris använder Crisp genredigeringsverktyg, encellssekvenseringsstudier, hon forskar på  gråhåriga möss för att se om för att se om det kan finnas ett sätt att återuppliva melanostamceller och deras produktion av hårpigment, Harris säger : Om håret har färg så är melanocytstamcellerna friska och fungerar väl, men om när håret börjar bli grått så är det ett tecken på att de fungerar sämre eller slutat fungera, och ålder är inte den enda anledningen till att håret slutar att pigmenteras och melanocytcellerna slutar att fungera. Harris mål är att finna ett sätt att återuppliva cellerna och dermed också produktionen av pigment, Harris forskar också på autoimuna sjukdomar och melanom, men säger att hennes primära mål är att förstå varför somatiska stamceller fungerar sämre när vi blir äldre. (somatiska stamceller finns muskler ben och organ, de styr vävnadsregening, immunförsvar, hårfärg) dessa stamceller är svåra att forska på i laboratorium men melanocytstamceller är ett undantag. Hon har i sin forskning visat att MTF, ett protein som reglerar och aktiverar pigmentceller också undertrycker immunsystemet, möss som infekterades med ett virus och detta i sin tur ledde till att mössen fick grått hår visar på MTF proteinets betydelse. Harris i har i försök lyckats stimulera melanocytstamcellerna att återigen producera pigment, detta visar att melanocytstamcellerna inte är förstörda utan kan återuppväckas, detta kan vara en lovande väg för att kunna återuppväcka melanocytstamceller hos människor också.

Enzymet Telomeras

Telomerer är de yttersta ändarna i våra kromosomer, förenklat kan man säga att telomererna styr cellernas förmåga att dela sig. ju längre telomerer destå bättre, enzymet telomeras sägs kunna förlänga telomererna, mycket talar också för att det också kan bromsa åldrandet, ja rentav vända åldrandets process.  och när det gäller håret så sägs det också att det kan ge tunnhåriga tjockare hår samt återställa dess forna pigment. Studier finns på enzymet och vilden effekt det har på grått hår och tunnhårighet: Enligt en studie som är publicerad Januari 2011 i "Issue Of Nature Journal" kan för tidigt åldrande reverseras genom reaktivera telomeras, Forskaren Ronald DePinho ledde studien vid Dana-Farber Cancer Institute och Harvard Medical School i Boston. Studiens resultat tyder på att det finns en möjlighet att man kan sakta ner mänskligt åldrande genom att aktivera telomerasenzymet i celler där det slutat fungera. Det finns berättelser om att tillskottet TA65 Ska kunna återge pigmentfunktionen i hår, men också en del motsatta erfarenheter. (TA65 ska kunna aktivera telomeras) det får dock sägas att detta tillskott är väldigt dyrt.

Fo Ti Rot (Polygonum Multiflorum)

Går också under namnet He Shou Wu, i Sverige Kinabinda. en ört som traditionelt används under århundraden inom Kinesisk medicin, den anses både kunna förbättra hårväxten såväl som förhindra håravfall. man vet inte exact hur örten gör det men en studie från 2015 föreslår att den påverkar FGF-7 gener specifika för epitelcelltillväxt och därmed hårtillväxt, samt ha positiv effekt på SHH genen som är tillväxtregulator i embryonala hårsäckar. Slutligen visar forskning att roten har positiv inverkan på öka hårets pigment, den hjälper till att behålla hårets naturliga färg samt förhindra uppkomsten av nya gråtoner i håret.